Рахункова палата виявила порушення при закупівлях безпілотних систем для війська

Рахункова палата виявила порушення при закупівлях безпілотних систем для війська
Рахункова палата виявила порушення при закупівлях безпілотних систем для війська

Рахункова палата затвердила Звіт за результатами аудиту оборонних закупівель безпілотних систем адміністрацією Держспецзв’язку і повідомила про виявлені порушення.

Оскільки в документі є інформація з обмеженим доступом, повідомити про весь перелік отриманих у результаті аудиту фактів неможливо.

Аудитори досліджували, чи відповідає процес закупівель безпілотних систем для потреб оборони у 2022 - 2023 роках та І кварталі 2024 року нормативно-правовим актам. Перевірка тривала з листопада 2023 року по 27 серпня 2024 року. 

Рахункова палата встановила, що з виділених на закупівлю безпілотних систем коштів з порушенням нормативно-правових актів використали 3,36 млрд грн, зокрема, з недотриманням власних розпорядчих документів – 0,5 млрд грн.  

Аудитори зазначають - однією з причин такої ситуації є недосконалість нормативно-правових актів щодо діяльності адміністрації Держспецзв’язку та її Департаменту забезпечення у сфері закупівель. Донедавна ці документи взагалі не передбачали можливості здійснення закупівлі безпілотних систем.

Крім того, процес звітування про придбання та використання систем взагалі не був регламентований. А закупівля за «прямими» договорами, тобто без конкурентних процедур і можливості замовника перевіряти складові витрат постачальника, створювали ризик закупівель за завищеною вартістю. Без додаткових судових експертиз таку закупівлю скасувати неможливо. 

Ще одна проблема - невиправдано тривалий процес підписання Держспецзв’язку та Міністерством оборони спільних наказів і затвердження актів прийняття-передання безпілотних систем. Через це озброєння потрапляло до пункту призначення лише через пів року від часу їх встановлення на облік. 

Рахункова палата наголосила, що системні недоліки в діяльності Держспецзв’язку значною мірою обумовлені неналежним внутрішнім контролем. 

У результаті аудитори надали низку рекомендацій, які стосуються необхідності вдосконалення нормативних-правових актів щодо закупівлі безпілотних систем, врегулювання питання контролю за ціноутворенням при здійсненні оборонних закупівель і налагодження ефективної взаємодії між складовими сектору безпеки і оборони - це необхідно, аби скоротити термін приймання-передачі безпілотних систем та доставлення їх для виконання завдань.

Член Рахункової палати Геннадій Пліс повідомив, що у процесі аудиту усунули завищення вартості закупівель безпілотників на 3,34 млрд грн.

Матеріали перевірки надішлють Президентові України, Верховній Раді, уряду, РНБО та об’єктам контролю для відповідного реагування.

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Які вироки отримують злочинці, які допомагають військовозобов’язаним ухилитися від мобілізації
Начальника Держгеокадастру Львівщини Кавецького виправдали у справі роздачі землі в гірській громаді
В Одесі на хабарі викрили працівника морського коледжу
Посадовець ДСНС у Києві завдав збитків на 500 тисяч гривень
Непрозорість та хаос: Велике мелітопольське крадівництво в Запоріжжі
Посадовців Дніпра підозрюють у заволодінні 9 мільйонами гривень на паркуванні
Росія виробляє новий дрон-камікадзе з китайськими комплектуючими, – Reuters
Елітні будівельні афери Андрія Вавриша: інвестори втратили сотні тисяч доларів через довгобуди "Саги Девелопмент"
2-10 тисяч доларів: голова ВЛК Кропивницького оформлював "непридатність" до служби
Судитимуть екскерівника Чернівецької митниці у справі на 290 млн грн

Коментарі:

comments powered by Disqus