В МКС пояснили, як Монголія може уникнути арешту диктатора Путіна

В МКС пояснили, як Монголія може уникнути арешту диктатора Путіна
В МКС пояснили, як Монголія може уникнути арешту диктатора Путіна

Міжнародний кримінальний суд (МКС) заявив, що Монголія за певних обставин може не виконувати ордер на арешт Володимира Путіна, який планує відвідати країну з офіційним візитом. 

За словами речника МКС Фаді ель-Абдалли, члени МКС, зокрема Монголія, зобов’язані співпрацювати з судом відповідно до Римського статуту.

Однак, якщо виконання ордера на арешт порушить "договірні зобов’язання" Монголії з іншими державами або дипломатичний імунітет, країна може бути звільнена від обов’язку його виконання.

Це питання може бути розглянуте суддями МКС, які повинні зробити "відповідний висновок" і повідомити про це Асамблею держав-учасниць. Подальші дії залежать від рішення держав-членів.

Очікується, що Путін відвідає Монголію 3 вересня для переговорів щодо розвитку російсько-монгольських відносин. Монголія, як член МКС, мала би виконати ордер на арешт Путіна, виданий судом за звинуваченнями у воєнних злочинах, але наразі невідомо, чи це відбудеться.

У кремлі запевняють, що всі аспекти візиту ретельно підготовлені, і Путін "отримав запевнення", що його не заарештують у Монголії. Українське МЗС сподівається, що Монголія виконає свої міжнародні зобов’язання і заарештує Путіна.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus