Столтенберг: Операція України в Курській області є законною і підпадає під право на самооборону

Столтенберг: Операція України в Курській області є законною і підпадає під право на самооборону
Столтенберг: Операція України в Курській області є законною і підпадає під право на самооборону

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підтвердив, що операція України в Курській області РФ є законною і підпадає під право Києва на самооборону. Чиновник наголосив, що Альянс не був поінформований про плани України заздалегідь і не відігравав жодної ролі у підготовці чи проведенні цієї операції.

Про це йдеться в інтерв’ю виданню Welt am Sonntag.

"Україна має право захищати себе. І згідно з міжнародним правом, це право не зупиняється на кордоні", – сказав Столтенберг.

Генсек НАТО підкреслив, що, незважаючи на ризики, які несе операція на російській території, саме Україна має право вирішувати, як захищати себе від агресії. Він зазначив, що президент України Володимир Зеленський чітко пояснив мету операції — створити буферну зону, щоб запобігти подальшим російським атакам на українську територію.

12 серпня президент Володимир Зеленський вперше підтвердив проведення операції українських Сил оборони в Курській області РФ, яка розпочалася 6 серпня. Метою операції є звільнення прикордонних територій України від російських військ, які регулярно обстрілювали Сумську область.

За даними на 12 серпня, влада Курської області визнала втрату контролю над 28 населеними пунктами, серед яких і місто Суджа, де розташований останній працюючий пункт перевалки російського газу через Україну в Європу.

20 серпня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що Україна контролює 1263 кв. км і 93 населені пункти в Курській області РФ. За його словами, станом на 27 серпня Україна вже взяла під контроль 100 населених пунктів і 1294 кв. км території Курської області, а також взято в полон 594 російських військових.

Президент Зеленський 25 серпня підтвердив, що українські війська продовжують просуватися на цьому напрямку, що свідчить про подальше розширення контрольованої території. У відповідь РФ перекинула на Курський напрямок близько 30 тисяч своїх військових.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus