Іран майже завершив будівництво свого першого авіаносця

Іран майже завершив будівництво свого першого авіаносця
Іран майже завершив будівництво свого першого авіаносця

У 2022 році Іран почав будівництво свого першого авіаносця. Через два роки будівництво "Шахід Бахман Багері" наближається до завершення.

Видання The Telegraph пише, що майже 800-футове судно має похилу польотну палубу з розміткою, що допомагає направляти літаки, які приземляються.

Bagheri не належить іранському флоту. Судно входить до складу військово-морського флоту Корпусу вартових ісламської революції. Революційні гвардійці відокремлені від звичайних збройних сил, тому що багато країн, зокрема США, відносять їх до терористичних організацій.

Регулярний флот патрулює далекі води за допомогою підводних човнів і невеликих застарілих фрегатів. КВІР з його ракетами, швидкохідними катерами і безпілотниками діє в основному в Перській затоці - операції, які часто включають навмисні провокації, такі як переслідування або захоплення іноземних суден і збивання іноземних безпілотників у міжнародному повітряному просторі.

Таким чином, КВІР скоро стане набагато потужнішою - з морською платформою, яка може збільшити дальність дії безпілотників Ірану.

Bagheri - це грубе судно. Якщо великі ВМС будують авіаносці з кіля догори з похилими польотними палубами, щоб оптимізувати польотні операції, то КВІР нахилив польотну палубу Bagheri, тому що у нього не було іншого вибору.

Будучи переобладнаним контейнеровозом, Bagheri має громіздку надбудову, яка тягнеться по всій ширині корпусу в районі корми. У нормального авіаносця є один або кілька невеликих "острівців" надбудови, розташованих з одного боку, що означає, що літаки можуть заходити на посадку через корму - але для літаків, що сідають на Bagheri, це неможливо. Щоб максимально збільшити довжину польотної палуби, конструкторам корабля не залишалося нічого іншого, як розвернути палубу під кутом до надбудови - імпровізація, що вимагала незручно подовжити палубу над лівим бортом корабля.

Іншими словами, похила палуба Bagheri не робить того, що роблять похилі палуби на авіаносцях ВМС США: збільшує швидкість, з якою корабель може запускати і садити літаки. Навіть з похилою палубою Bagheri - це авіаносець з одним літаком на борту: його похила злітно-посадкова смуга, на відміну від американських авіаносців, використовується як для посадки, так і для запуску. У носовій частині корабля є трамплін, що дає змогу піднімати в повітря літаки з важчим вантажем.

Конструкція Bagheri вказує на те, що його авіагрупа, ймовірно, буде в основному багаторазовою, призначеною для повернення на корабель між місіями. Здебільшого це може бути носій Shahed-129, який здатний нести датчики і невеликі керовані боєприпаси на відстань до тисячі миль.

Хоча Shahed-129 не обов’язково потрібен авіаносець, щоб подолати всю ширину Перської затоки, розгортання з корабля в море може розширити зону його дії. Якщо Тегеран розширить сферу діяльності КВІР, то Bagheri і авіакрило літаків Shahed-129 можуть очолити цей напрямок.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus