ISW: Інформаційні операції Кремля пом’якшують внутрішню втому від війни у росіян

ISW: Інформаційні операції Кремля пом’якшують внутрішню втому від війни у росіян
ISW: Інформаційні операції Кремля пом’якшують внутрішню втому від війни у росіян

Операція ЗСУ у Курській області викликала стурбованість у російському суспільстві, однак інформаційні кампанії Кремля пом’якшують внутрішню втому від війни і дають гнучкості у виборі стратегії ведення затяжної війни на виснаження проти України.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Нещодавні російські внутрішні опитування свідчать про те, що операція ЗСУ в Курській області ще не знизила рівень підтримки війни в Україні з боку громадян Росії в короткостроковій перспективі. Підтримка війни в Україні з боку російського суспільства залишається високою з 2022 року.

Російська соціологічна організація «Левада-центр» опублікувала результати щомісячного опитування 30 серпня і виявила, що близько 78% респондентів підтримують російські військові операції в Україні – це більше, ніж 75% у липні 2024 року і 77% у червні 2024 року.

За словами аналітиків ISW, опитування «Левада-центру» вказує на те, що найнижчий рівень підтримки росіянами війни в Україні був у лютому 2022 року, коли війну підтримували 68% респондентів, і що підтримка війни серед респондентів не опускається нижче 70% з березня 2022 року.

У серпні 2024 року «Левада-центр» також запитав респондентів про українську операцію в Курській області і виявив, що 91% респондентів стурбований військовими операціями ЗСУ на території РФ.

«Левада-центр» також повідомив, що 57% респондентів не очікують другої хвилі мобілізації, а 60% не бачать необхідності в проведенні другої хвилі мобілізації в найближчі місяці – обидва показники знизилися з 65% і 69% відповідно.

«Дані опитування "Левада-центру" вказують на те, що відмова Кремля повністю перевести російське суспільство в цілому на військові рейки і триваючі внутрішні інформаційні операції Кремля, спрямовані на нормалізацію війни в російському суспільстві, поки що пом’якшують внутрішню втому від війни, і що українська операція в Курській області не змінила цих настроїв», - йдеться у звіті.

В ISW наголосили, що той факт, що російське суспільство в цілому «не відчуває втоми від війни, ймовірно, надає Кремлю гнучкості у виборі стратегії ведення затяжної війни на виснаження проти України».

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus