Близько 1800 українських шкіл без укриття — Міносвіти

Близько 1800 українських шкіл без укриття — Міносвіти
Близько 1800 українських шкіл без укриття — Міносвіти

Станом на вересень 2024 року в Україні близько 1800 шкіл не мають укриттів. Та їх будівництво не поверне всіх школярів до очного навчання.

Про це в інтерв’ю hromadske повідомив заступник міністра освіти і науки України (МОН) Андрій Сташків.

За даними представника МОН, станом на кінець минулого навчального року приблизно 75% шкіл мали укриття та працювали в очному чи змішаному форматі. До нового 2025 року відсоток шкіл з укриттям має скласти близько 80%. На будівництво укриттів виділяються державні кошти.

"Торік це були 1,5 мільярда гривень, за які вдалося відремонтувати й збудувати 187 об’єктів фонду захисних споруд", — розповів Сташків.

На цей рік передбачили 2,5 мільярда гривень для прифронтових і прикордонних територій, два тижні тому уряд виділив ще 5 мільярдів гривень дотації.

"За ці кошти плануємо 77 проєктів з будівництва та ремонту укриттів, зокрема — 24 для закладів професійно-технічної освіти", — сказав представник МОН.

Нині дистанційно навчаються приблизно 600 тисяч учнів. Зазначив посадовець. Якщо в усіх школах будуть укриття, дітей, які навчаються онлайн, стане менше, але вони все ж залишаться. Зокрема, у деяких регіонах відновити очне навчання неможливо через безпекові умови.

"Першочергова потреба будівництва укриттів у школах, де можна буде відновити очне навчання. У низці громад ми будуватимемо одне укриття на 3–4 школи. Тобто сховище буде у так званій опорній школі, до якої автобусами підвозитимуть дітей з 2–3 сусідніх невеликих шкіл", — уточнив Сташків.

За його словами, наразі залишається запит на будівництво приблизно 440 укриттів, щоб усі школи, де це можливо, відновили навчання в очному або змішаному форматі.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus