Амаамський вугільний проєкт: Олігархи-втікачі Арбузов і Курченко добувають вугілля на Чукотці

Амаамський вугільний проєкт: Олігархи-втікачі Арбузов і Курченко добувають вугілля на Чукотці
Амаамський вугільний проєкт: Олігархи-втікачі Арбузов і Курченко добувають вугілля на Чукотці

До них приєднався відомий пройдисвіт Олександр Онищенко.

Видобуток вугілля в родовищах на узбережжі Берингового моря на Чукотці, які донедавна належали австралійській компанії Tigers Realm Coal (TIG), руйнує екологію та знищує оленярський промисел, а прибуток від нього осідає в офшорах та кишенях російських чиновників. Про це розповідається у спільному розслідуванні НКО «Арктида» та "Кедр.Медиа". Під тиском австралійської влади TIG довелося продати російські активи, проте новим власником виявився бізнес-партнер росіян із санкційних списків, пише The Insider .

Проєкт «Амаам», в рамках якого на Чукотці видобувається і вивозиться вугілля, що коксується, включає південне і північне родовища: розробкою північного (у Алькатваама) займається «Берингпромуголь», права на південну (біля озера Арінай і бухти Ушакова) належать "Северо-Тихоокеанской угольной компании" (СТУК). Обидва підприємства донедавна входили до структури австралійської компанії Tigers Realm Coal.

Як з’ясували автори розслідування, до 2021 року третина акцій СТУК належала геологу Юрію Радченку, який був одним із засновників компанії, створеної у 1995 році. Його донька, Світлана Радченко, у 2006–2014 роках очолювала правовий департамент Міністерства природних ресурсів та екології Росії, а у 2014 році обійняла посаду заступника міністра.

«Мінприроди та "Роснедра" спільно розробляють загальний порядок ліцензування, і хоч Радченко не працювала в органі, який безпосередньо видав дозвіл на розробку ”Амаама”, вона могла впливати на рішення нижчих органів влади. Цікаво, що й адміністративний регламент "Роснедр" щодо виконання державних функцій щодо видачі, оформлення та реєстрації ліцензій на надрокористування з’явився у 2009 році. У цей час Світлана Радченко очолювала правовий департамент, який координував усю законотворчу діяльність Мінприроди», - розповів директор «Арктиды» Ілля Шуманов.

У 2010 році TIG придбала частку в підприємстві Радченка-старшого, а в річному звіті австралійської компанії за 2011 рік повідомляється, що «співробітники з російської компанії СТУК відіграли важливу роль у подачі необхідної документації, внаслідок чого Федеральне агентство з надрокористування Росії підтвердило наявність вугільних запасів на Амаамі».

Експорт вугілля розпочався у 2016 році. З того часу TIG продала понад 5 млн. тонн вугілля з північних родовищ проєкту «Амаам» і отримала понад $400 млн. доходу.

Як з’ясували розслідувачі, доходи від видобутку вугілля на Чукотці отримують, зокрема, кілька зареєстрованих на Кіпрі фірм. Одна з них — Prontoservus Limited, кінцевими бенефіціарами якої виступають Сергій Арбузов , який очолював Національний банк України за президента Віктора Януковича , український олігарх Сергій Курченко та бізнесмен, ексдепутат Верховної Ради Олександр Онищенко .

До 2023 року TIG виплатила понад $1,4 млн у вигляді роялті декільком офшорним компаніям, а 2012-го зробила одноразовий платіж у $400 тисяч на адресу BS Chukchi Investments, одним з акціонерів якої є Prontoservus Limited.

У березні 2022 року Австралія запровадила санкції проти Росії, вугілля потрапило до списку товарів, заборонених до імпорту. TIG, однак, не припинила видобуток чукотського вугілля, посилаючись на те, що продає його до країн Азії, а не до Австралії. У 2023 році австралійська влада пригрозила закрити компанію, та подала до суду, проте суд ухвалив, що «діяльність російських дочірніх компаній TIG включає дії, які являють собою імпорт підсанкційних товарів».

Після цього TIG оголосила про продаж своїх російських активів російській компанії «АПМ-Инвест», що належить бізнесмену Марку Бузуку, за $49 млн. Як з’ясувала «Арктида», раніше ця людина була партнером російських олігархів Віктора Вексельберга і Алішера Усманова , які потрапили під санкції. Бузук також є інвестором Архангельського морського торговельного порту разом із Андрієм Патрушевим – сином Миколи Патрушева. Патрушеви, батько та син, перебувають під міжнародними санкціями, включаючи австралійські.

TIG оголосила, що прибуток від продажу російських активів буде витрачено на повернення капіталу акціонерам. При цьому одним із чотирьох найбільших акціонерів є "РФПИ Инвестиционный Менеджмент" (володіла 8,41% акцій TIG станом на лютий) - дочірнє підприємство Російського фонду прямих інвестицій (РФПІ), створеного в 2011 році тодішнім президентом Росії Дмитром Медведєвим .

Директор РФПІ Кирило Дмитрієв близький до сім’ї Володимира Путіна, його дружина Наталія Попова працює заступником директора в "Иннопрактике", яку очолює молодша дочка Путіна Катерина Тихонова, йдеться в розслідуванні «Арктиди».

«Tigers Realm Coal на кожному етапі своєї діяльності в Росії спиралася на впливових людей із політичними зв’язками. На початковому етапі — на сім’ю заступника міністра природних ресурсів Світлани Радченко, а при виході з російського ринку — на Марка Бузука, бізнес-партнера родини ексглави ФСБ Миколи Патрушева. І справа не лише в тому, що такі практики мають очевидний корупційний контекст, який дозволив австралійській компанії отримати значні переваги, включаючи видачу ліцензій та швидкий продаж бізнесу в умовах фактичної заборони іноземним власникам. Такі зв’язки також дозволяли компанії уникати виконання екологічних та соціальних зобов’язань, що призвело до серйозних збитків для Чукотки та позбавлення корінних мешканців їхніх традиційних угідь», — каже Шуманов.

Як розповідають місцеві жителі, через видобуток вугілля забруднюється річка Алькатваам, у ній стало значно менше риби, яка традиційно становила істотну частину раціону мешканців селища. Село Алькатваам було засноване у 1950-х як центр оленярства, але зараз оленів там майже не залишилося.

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Онлайн-казино і нерухомість: "мийник брудних грошей" Максим Кріппа купив віллу російського олігарха у Чехії
Мийник "брудних" російських грошей Максим Кріппа скуповує нерухомість у Чехії
Джонсон і п’ять ексміністрів оборони Британії закликали уряд дозволити Україні удари вглиб РФ
Робить це від страху: в Офісі президента відповіли Путіну на погрози
Хто управляє цінними активами банкіра-втікача Миколи Лагуна, і сприяє йому в приховуванні коштів в офшорах?
Євросоюз зняв санкції з матері Євгєнія Пригожина та сина російського олігарха Дмитра Мазепіна
Прем’єр Британії Стармер відповів на погрозу Путіна щодо "війни з НАТО"
Адамовський і Якубовський: скандал із закупівлею продуктів харчування для ЗСУ на 666 мільйонів та судове протистояння
МЗС України оголосило демарш Монголії через візит диктатора Путіна до країни
ISW: Росія та Китай продовжують розвивати військово-технічне співробітництво

Коментарі:

comments powered by Disqus