ДПСУ затримала співвласника книгарень Львова та відправила до ТЦК

ДПСУ затримала співвласника книгарень Львова та відправила до ТЦК
ДПСУ затримала співвласника книгарень Львова та відправила до ТЦК

Співвласника книгарень "Книжковий Лев" та "Плекай" Олександра Рябчука направили до навчального центру для проходження служби в лавах Збройних сил України (ЗСУ), оскільки він не мав права на відстрочку.

Про це повідомляється в Facebook Закарпатського ОТЦК та СП.

Що сталося

Як повідомила менеджерка книгарні "Книжковий Лев" Катерина Іванова, Рябчука 2 вересня було затримано прикордонниками на вокзалі в Мукачеві. Після цього працівники Державної прикордонної служби України (ДПСУ) передали його до Мукачівського районного територіального центру комплектування (РТЦК) та соціальної підтримки (СП). Там чоловіка направили до поліклініки для проходження військово-лікарської комісії (ВЛК).

Після спроб оскаржити рішення ВЛК, оскільки Рябчук має суттєві проблеми зі здоров’ям, проти нього та його дружини співробітники РТЦК нібито застосували силу.

Знаючи про виклик поліції, а також заяву дружини чоловіка щодо побиття, співробітники РТЦК нібито змусили Рябчука написати заяву на відео про відсутність претензій. Зокрема, вимагали від його дружини забрати заяву.

За словами Іванової, зв’язку з Рябчуком немає, а його місцеперебування невідоме.

Що кажуть в ОТЦК

В ОТЦК підтвердили інформацію про те, що Рябчука доставили до РТЦК та СП, проте зазначили, що чоловік не оновив військово-облікові дані. Водночас Іванова це заперечує.

Після проходження ВЛК чоловіка визнали придатним до військової служби у військових частинах забезпечення, навчальних центрах, медичних підрозділах тощо.

"Після повернення до РТЦК та СП чоловік вимагав отримання повістки за місцем проживання та викликав поліцію. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, територіальні центри комплектування можуть призивати громадян на військову службу незалежно від місця перебування на військовому обліку", - зазначають в ОТЦК.

Також в ОТЦК спростували інформацію щодо насильницьких дій з боку представників Мукачівського РТЦК та СП та додали, що чоловіка було призвано на військову службу по мобілізації та направлено до навчального центру для проходження служби в лавах ЗСУ через відсутність права на відстрочку.

"Після консультації з адвокаткою, який підтвердив правомірність дій, громадянин Олександр Рябчук написав заяву про відсутність претензій до РТЦК та СП. Адвокатка у свою чергу клопотала про залишення поданих заяв без розгляду", - пише ОТЦК.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus