Рада Європи відкрила до підписання першу у світі конвенцію про штучний інтелект

Рада Європи відкрила до підписання першу у світі конвенцію про штучний інтелект
Рада Європи відкрила до підписання першу у світі конвенцію про штучний інтелект

На конференції міністрів юстиції Ради Європи у Вільнюсі відкрили для підписання конвенцію Ради Європи «Про штучний інтелект і права людини, демократію та верховенство права».

Документ вже підписали Андорра, Грузія, Ісландія, Норвегія, Молдова, Сан-Марино, Велика Британія, а також Ізраїль, США та Європейський Союз, передає офіційний сайт Ради Європи.

"Ми повинні забезпечити, щоб розвиток штучного інтелекту підтримував наші стандарти, а не підривав їх. Рамкова конвенція покликана зробити саме так», - зазначила генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич.

За її словами, конвенція є відкритим договором з потенційно глобальним охопленням. Генсек також сподівається що услід за першими підписами відбудуться ратифікації, щоб договір набув чинності якомога швидше.

Договір забезпечує правову базу, що охоплює весь життєвий цикл систем штучного інтелекту. Він сприяє прогресу та інноваціям у сфері ШІ, одночасно регулюючи ризики, які він може становити для прав людини, демократії та верховенства права.

Зауважується, що це перший в історії міжнародний юридично обов’язковий договір, який прагне забезпечити відповідність використання систем штучного інтелекту правам людини та демократичним нормам.

Рамкова конвенція була ухвалена Комітетом міністрів Ради Європи 17 травня 2024 року. Переговори щодо укладення договору вели 46 держав-членів Ради Європи, Європейський Союз та 11 держав, які не є її членами.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus