Борги та держтендери: чому забудовнику Вавришу можуть заборонити виїзд з країни

Борги та держтендери: чому забудовнику Вавришу можуть заборонити виїзд з країни
Борги та держтендери: чому забудовнику Вавришу можуть заборонити виїзд з країни

Відомому забудовнику Андрію Вавришу можуть заборонити виїзд з країни. Таку перспективу для нього просить відділ примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції.

Про це пише портал Антикор.

Вавриш, як виявилось, є злісним ухилянтом від сплати по кредиту. Водночас навряд чи він насправді обіднів настільки, що не має змоги виплатити кредитні гроші. Принаймні регулярна участь фірм зі сфери його впливу в державних тендерах та перемога в них показує, що з коштами там все в порядку.

Цього місяця повинен відбутися розгляд справи про заборону на виїзд за кордон для Андрія Вавриша. Такі дані містяться у Судовому реєстрі.

 eiqeeiqtdidrrroz

Справа, по якій проходить Вавриш, стосується кредитного боргу на суму 2,7 млн доларів в банку «Сведбанк», який він взяв ще у 2008 році. У серпні 2013 року було винесено рішення про примусове стягнення коштів, а згодом у 2014 році на майно Вавриша було накладено арешт. Зокрема, були арештовані корпоративні права на частину компаній та автомобіль Mercedes.

Згідно з останнім судовим рішенням від квітня 2024 року, всього по Вавришу є п’ять виконавчих проваджень, які об’єднані в одне. Загальна сума стягнення виконавчого збору складає 4 млн 989 тисяч гривень.

З цього ж рішення можна дізнатися, що у 2015 році на майно Вавриша було накладено повторний арешт, а з березня 2023 року були арештовані також його кошти.

Андрій Вавриш доволі активний користувач соціальних мереж, де викладає в тому числі інформацію про допомогу Збройним силам України та підтримку волонтерських проектів. Наприклад, Вавриш був меценатом проекту «Хрест Героїв». Це місце вшанування полеглих героїв, що встановили у Вишгороді. За нього забудовник разом із командою отримав нагороду «Творець року».

Із його соцмереж також можна дізнатись, що весною 2022 року він одружився на дизайнерці Олені, яка, в свою чергу, веде активний блог, схожий на поради психолога.

У січні 2023 року Олена Вавриш опублікувала допис в Instagram про те, що вирішила «висмикнути себе і дітей з реальності Києва та України» та полетіти на Сейшели. У доволі розлогому повідомленні жінка розповідає про те, що дорога на острови тривала 52 години і вона публікує своє фото в купальнику тільки для того, аби порадувати тих, хто його перегляне. Адже «такі картинки з чужого життя – доказ, що все можливо», і вони мають змусити читачів «порадіти, що їй зараз добре».

Публічно доказів тому, що з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну забудовник Андрій Вавриш виїжджав за межі країни, немає. Згідно з відповіддю Державної прикордонної служби України від 15 січня 2024 року щодо перетину Вавришем державного кордону, він неодноразово це робив. Але останній його офіційний виїзд зафіксований у 2021 році.

Однак суд по справі про кредитні зобов’язання дійшов однозначної думки про те, що Вавриш живе повноцінним життям, і це доводить його стабільний майновий стан. А отже, не сплачувати борг законних причин він не має.

Наступне судове засідання по справі про заборону на виїзд за межі України для Андрія Вавриша має відбутися 18 вересня 2024 року.

Ім’я Вавриша стало активно потрапляти до новинних стрічок після приходу до влади команди Володимира Зеленського. Забудовника пов’язувала тривала дружба з колишнім головою Офісу Президента Андрієм Богданом. У листопаді 2023 року Вавриш в інтерв’ю заявив, що більше не товаришує з останнім.

Очевидно, що розрив цих дружніх стосунків міг зіграти на руку компаніям Андрія Вавриша. Оскільки за останній рік фірми, пов’язані з бізнесменом, почали активно вигравати тендери на відбудову постраждалих від військових дій будинків на Київщині.

У березні 2023 року Бородянська селищна рада уклала з ТОВ «Терра Проджект» договори на проєктування капітального ремонту по відновленню чотирьох житлових будинків, що були пошкоджені внаслідок військової агресії Росії. Загальна вартість робіт – 4,72 млн гривень.

Ця ж фірма виграла декілька тендерів на виготовлення проєктної документації щодо відбудови пошкоджених будинків в місті Ірпінь Київської області. Зокрема, йдеться про будинки за адресами Лисенка, 14, дім 4 в ЖК «Ірпінські липки», Мечникова, 104-А та Давидчука, 42. До того ж ТОВ «Терра Проджект» виграла конкурси щодо авторського нагляду за капітальним ремонтом несучих конструкцій у цих будинках.

Ця ж фірма брала участь в тендері на розробку проекту першої черги будівництва Національного військового меморіального кладовища у Гатненській громаді Київської області. Але в результаті уступила іншій фірмі з дуже схожою назвою – ПП «Терра інжиніринг». Як виявилось, обидві «терри» пов’язані між собою, і, зокрема, з Вавришем.

Засновником ТОВ «Терра Проджект» є Вячеслав Бондарчук з Харкова. У 2008 році він же працював керівником Відкритого недержавного пенсійного фонду «Тайгер Санні», засновником якого є ТОВ «Компанія з управління активами «Тайгер ессет менеджмент». Останню у 2006 році заснував пасинок олігарха Дмитра Фірташа Сергій Калиновський, бізнес-проєкти з яким підтверджував Андрій Вавриш.

Згодом співвласницею КУА «Тайгер ессет менеджмент» стала Людмила Івасюк. Зараз жінка є засновницею ще однієї фірми зі знайомою назвою ТОВ «Терра Девелопмент». У ній її партнером є безпосередньо Андрій Вавриш.

ПП «Терра інжиніринг», яка розробляє проєкт першої черги будівництва Національного військового меморіального кладовища, керує Валентин Євдокименко.

Тендер на саме будівництво Меморіального кладовища виграв консорціум з «Білдінг Юа», який складається з трьох фірм. Валентин Євдокименко, який працює в компанії, наближеній до Андрія Вавриша – з 2019 по лютий 2024 року керував однією з них – ТОВ «Євроелітбуд».

Реалізація цього важливого для військових об’єкту просувається з великими скандалами. Окрім ймовірного зв’язку з Вавришем, журналісти з’ясували, що через іншу компанію консорціум пов’язаний із підсанкційним бізнесменом Вадимом Єрмолаєвим, який має громадянство Кіпру.

Вавришу в цілому не звикати до роботи із сумнівними особами. У 2007-2011 роках він був помічником народного депутата від Партії регіонів Микола Романюка. Через Київський річковий порт Вавриш пов’язаний з підозрюваним у державній зраді нардепом Нестором Шуфричем. Ну а ще одним його бізнес-партнером, є забудовник Дмитро Ісаєнко. Останній працював заступником міністерства регіонального розвитку і будівництва в часи Януковича, а у 2019 році став депутатом від нині забороненої проросійської партії «Опозиційна платформа – За життя».

Якщо суд, який відбудеться за декілька тижнів, вирішить, що через боргові зобов’язання Андрію Вавришу не варто забороняти виїзд з України, то проросійські зв’язки можуть стати у цій справі додатковим доказом необхідності такого заходу. З іншого боку, залишається таємницею, чому фірми забудовника Вавриша з таким букетом бізнес-компаньйонів стали настільки частими переможцями державних тендерів, пов’язаних із відбудовою пошкоджених внаслідок російської агресії будинків. Не кажучи вже про його ймовірну участь у будівництві настільки важливого об’єкту, як Меморіальне кладовище.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus