"Курс більше 40 грн - маніпулятивний": у ПриватБанку заявили, що долар може бути 38,8 грн

"Курс більше 40 грн - маніпулятивний": у ПриватБанку заявили, що долар може бути 38,8 грн
"Курс більше 40 грн - маніпулятивний": у ПриватБанку заявили, що долар може бути 38,8 грн

Курс долара в Україні може становити 38,8 грн. Курс понад 40 грн/$ є маніпулятивним.

Про це заявив директор департаменту ринків капіталу ПриватБанку Антон Коваленко виданню "Мінфін" . "Що мені не подобається на валютному ринку – це різниця між офіційним курсом та готівковим. У перші місяці після початку війни сформувався певний рівень попиту на готівкову валюту, який до рішення НБУ задовольнявся на рівні 37 грн/$. Чому тоді в обмінниках долар коштує більше 40 грн? Я можу пояснити це лише бажанням торговців валютою зберегти свою маржу", – заявив фахівець.

За словами Коваленка, нинішній попит продовжує задовольняти регулювальник через карти, з яких знімають валюту за кордоном. На його думку, слід позбавитися посередників і встановити систему купівлі валюти безпосередньо на інтервенціях НБУ.

"Перший крок для цього Нацбанк уже зробив 26 липня, ухваливши постанову №159 (Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року №18). Курс понад 40 сформований не ринком – він маніпулятивний. Тому я радив би почекати та подивитися першу реакцію на зміни, які запроваджує регулятор. Банки реагують на зміни у регуляторній політиці, але операційні кроки вимагають часу”, – розповідає Коваленко.

Він пояснює, що, виходячи з ціни на міжбанку, курс готівкового долара може становити близько 38,8 грн. Такий курс продажу дозволятиме підтримувати рентабельність. "На мій погляд, потрібно близько тижня, щоб банки наситили свої обмінні пункти готівковим доларом та збільшили пропозицію", - підсумував експерт.

Нагадаємо, 21 липня правління Нацбанку ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 25% та встановити новий рівень фіксованого курсу.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus