Криптовалютний шахрай з Одеси Дмитро Старовойтов намагається потрапити до Офісу президента

Криптовалютний шахрай з Одеси Дмитро Старовойтов намагається потрапити до Офісу президента
Криптовалютний шахрай з Одеси Дмитро Старовойтов намагається потрапити до Офісу президента

Одеський забудовник Дмитро Старовойтов, який був засновником шахрайського криптовалютного проекту з Росії залучення інвестицій у комерційну та житлову нерухомість, намагається потрапити на роботу до Офісу Президента Володимира Зеленського.

Про це редакцію повідомили джерела у Мінцифри.

Старовойтов відомий сумнівним проектом проведення всесвітньої виставки EXPO 2030 в Одесі. З боку України заявку на проведення заходу подала будівельна група компаній «Мегалайн», яка належить Дмитру Старовойтову та його партнеру Вадиму Дашуту, неодноразово фігурувала у різноманітних аферах та скандалах.

Вадим Дашут був у складі офіційної української делегації, яка подавала заявку на участь у конкурсному відборі 15 жовтня 2021 року у Парижі. Як повідомляв «Інтерфакс», ініціатором подання заявки чомусь виступив не Кабмін чи МЗС, а якась приватна фірма ТОВ «Д-Груп Експо-2030» спільно з Одеською облдержадміністрацією. "Д-Груп Експо-2030" була створена в 2020 році і належить Старовойтову і Дашут, які в офіційному прес-релізі називають себе "командою професіоналів з багаторічним досвідом у сфері фінансів та будівництва".

 qhiqhhidteiqxxroz

Компанія «Мегалайн», що належить Старовойтову, вже мала відношення до підготовки до міжнародної виставки Експо у 2014-2016 роках у Казахстані. Столиця Казахстану Нур-Султан приймала міжнародну виставку «Експо» у 2017 році та зводила для цього серйозну інфраструктуру. До цього у 2014 році "Мегалайн" підписав контракт з найбільшим інвестиційно-будівельним холдингом Казахстану - BI GROUP на зведення комплексу "Зелений Квартал", який заклав президент Нурсултан Назарбаєв. Старовойтову довірили будувати об’єкти для Експо-2017. Йдеться про контракти на сотні мільйонів доларів. Буквально за рік виявилося, що частину коштів, які давав замовник на об’єкт, «Мегалайн» виводив через фірми-прокладки на офшорні рахунки. Як тільки менеджмент із BI GROUP зрозумів, що їх намагаються «кинути» на гроші, всі контракти розірвали, «Мегалайн» викинули з країни та порушили кримінальні справи. Через Старовойтових постраждали понад 1000 робітників, яких вони привезли на вахту з України. Робітники залишилися без зарплат за три місяці і змушені були самостійно діставатися України. Старовойтов і Дашут досі перебувають у розшуку біля Казахстану.

Не менш зухвала афера відбулася на території України з власником та засновником великих торгових центрів у Києві, Мандарин Плаза, Lavina Mall, Ocean Mall, Blockbuster Mall, Вагіфом Алієвим. Алієв довірив "Мегалайну" будівництво своїх ТРЦ "Lavina Mall" та "Blockbuster". «Мегалайн» працював на об’єктах як генеральний підрядник, тобто отримуючи гроші на будівництво безпосередньо в Алієва, сама наймала субпідрядні організації для роботи. «Мегалайн» мав розраховуватися зі своїми субпідрядниками та здати об’єкти вчасно. Однак незабаром виявилося, що термін здачі об’єктів переноситься, у зв’язку з тим, що генпідрядник не розрахувався з жодної зі своїх субпідрядних організацій, і ті перестали виводити людей на роботу.

ЗМІ повідомляли, що «Мегалайн» залишився винен Алієву понад 150 млн гривень. Так само, внаслідок того, що «Мегалайн» не розрахувався повною мірою із субпідрядними організаціями, їм вдалося привласнити собі ще приблизно на 50 мільйонів. Не залишили Старовойтов і Дашут поза своєю увагою новомодний ринок криптовалют. Зокрема, Дашут виявився одним із засновників системи Decenturion — піраміди у сфері криптовалюти та цифрової децентралізованої держави, про яку писали російські ЗМІ. Наприклад, Дашут голосно назвав себе "міністром промисловості". Схема полягала у продажу токенів, які фактично не коштували нічого, адже валюта є фальшивою. Кошти, отримані у жертв, осідали на офшорах.

Для залучення інвестицій у проект, Старовойтов та Дашут просували «Платформу для залучення інвестицій у комерційну та житлову нерухомість BitRent». Повідомляється, що проект передбачає створення глобальної екосистеми, в якій кожен учасник може інвестувати в об’єкти комерційної та житлової нерухомості купуючи токени, що функціонують на алгоритмі ERC20, для зберігання якого підходять гаманці сумісні з блокчейном Ethereum. 5 липня 2018 року в Москві відбувся перший з’їзд громадян Decenturion на території Росії. У прес-релізі зазначалося, «одним із головних спікерів з’їзду був Дмитро Старовойтов, засновник платформи для збору інвестицій у будівельні об’єкти, розміщені на платформі BitRent». Офіс розташовувався в діловому центрі «Імперія» - ММДЦ Москва Сіті, Краснопресненська набережна, буд.6, стор.2.

За словами Старовойтова «головне завдання BitRent на ринку будівництва та нерухомості — об’єднати інвесторів та девелоперів у зручній та безпечній екосистемі, з мінімальним порогом входу та безліччю опцій придбання квадратних метрів у будинках зведених за останнім словом техніки з впровадженням передових технологій».

Крім того, він анонсував спільний проект з російською компанією Decenturion. «Перша блокчейн-держава поставила, ймовірно, одне з найамбіційніших завдань перед інвестиційно-девелоперською платформою в рамках світового блокчейн-простору — реалізувати будівництво інфраструктури для держави. Провівши переговори з провідними забудовниками, а також фахівцями з Decenturion, було ухвалено рішення створити окрему компанію, яка займеться будівництвом об’єктів для першої блокчейн-держави - Decenturion BitRent Development. Проект передбачав залучення інвестицій у токен RNTD на фінансування будівництва утопічної блокчейн-держави Decenturion у теплому кліматичному поясі на острові, зі зведенням усієї інфраструктури із застосуванням технологій BREEAM та LEED, а також використанням еко-технологій з нульовими викидами в атмосферу. Вже 9 липня 2018 року російська Decenturion разом із BitRent Старовойтова прозвітували про відкриття московського офісу, розміщеного в хмарочосі Imperia Tower у «Москва сіті». Однак наразі аферист закрив усі сайти та порвав контакти з клієнтами з Індії та Китаю, які були основними інвесторами.

Повертаючись до проекту Старовойтова в Одесі зазначимо, до складу громадської організації «Громадська рада Експо-2030 Одеса» увійшли пов’язані із Старовойтовим та Дашутом люди. Зокрема, серед учасників фігурує дружина Дашута Анастасія, директор компаній Старовойтова Дмитро Шапран. Сергій Кириловський, член громадської організації, володіє компаніями, які зареєстровані на одній адресі з ТОВ «Мегалайн».

Крім того, у раді є бізнес-партнер Старовойтова, юрист та член виконкому Одеської мерії Григорій Тріпульський. Для відбілювання своєї репутації до складу комітету запровадили банкіра Вадима Мороховського, копірайтера Марка Кестельбойма, а також засновника центру «Дія.Бізнес Одеса» Олександра Верника та юриста Станіслава Толстого. До проекту вже підключився і депутат міськради від «Європейської солідарності» Петро Обухов, для якого громадянин Російської Федерації та уродженець Москви Дашута виявився «одеситом». 29 лютого 2021 року Старовойтов взяв участь у прямому ефірі на конгресі місцевої влади за участю президента Зеленського. Після цього ЗМІ заговорили про зв’язок одіозних бізнесменів із чиновником Одеської обладміністрації Романом Григоришиним, який багато років товаришує із заступником глави Офісу президента Кирилом Тимошенко, а Тимошенко у свою чергу курирує «Велике Будівництво».

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus