"Укрзалізниця" провела тендер на 154 млн грн: виграв дилер Коломойського, який не мав ні досвіду, ні грошей

"Укрзалізниця" провела тендер на 154 млн грн: виграв дилер Коломойського, який не мав ні досвіду, ні грошей
"Укрзалізниця" провела тендер на 154 млн грн: виграв дилер Коломойського, який не мав ні досвіду, ні грошей

"Укрзалізниця" на вимогу єдиного учасника - майбутнього переможця, зняла суттєві умови та виявилася готовою заплатити у півтора рази більше, ніж на попередньому аналогічному тендері.

"Укрзалізниця" вирішила збудувати кілька сотень вантажних вагонів, оголосивши тендер за 154 мільйони на купівлю запчастин для їх складання, і в процесі тендерної процедури раптом зняла вимоги до єдиного учасника тендеру. У результаті - перемогла фірма, зареєстрована лише рік тому і яка мала у своєму багажі єдиний контракт на експедицію дизеля з "труби Медведчука", і, як з’ясували ЗМІ, що виявилася пов’язаною із структурами Ігоря Коломойського, пишуть "Наші гроші" .

Переможець - ТОВ "Українська Спеціалізована Логістика" виявився єдиним учасником тендеру, незважаючи на привабливі умови, після того, як "Укрзалізниця" зняла вимоги мати необхідний досвід у зазначеній сфері, та річний дохід 30% від вартості цього тендеру. Причому ці умови було знято саме на вимогу "Української спецлогістики". Остання заявила, що вважає такі вимоги дискримінацією. І "Укрзалізниця" пішла на зустріч.

Фактично в процесі торгів єдиний учасник заявив – ми не маємо ні відповідного досвіду, ні відповідних грошей для такого контракту. Але ми її дуже хочемо.

"Наші гроші" також звертають увагу, що після зняття всіх цих вимог до Укрзалізниці ніхто, крім "Укрспецлогістики", на такі "відкриті для всіх" торги чомусь так ніхто і не прийшов. А пропозиція "Української спецлогістики" до копієчки відповідала очікуваній вартості.

Причому "Укрзалізниця" виявилася готовою заплатити у півтора рази більше, ніж на попередньому аналогічному тендері, який проводився перед війною.

Щодо "Української Спеціалізованої Логістики", то вона отримала свій єдиний поспіль у квітні 2022 року. АТ "Укртранснафта" без торгів за "військовою процедурою" замовило їй комплекс транспортно-експедиторських послуг для об’єктів МНВП "Самара-Західний напрямок" за 2,24 млн. грн. Йшлося про відвантаження нафтопродуктів "Укртранснафти" з ЛВДС "Новоград-Волинський" до цистерн "Укрзалізниці" та подальшого експедиційного супроводу туди, куди скаже "Укртранснафта". Ці послуги коштували 80 грн./т. Закупівлю провели на підставі договору, згідно з яким АРМА у червні 2021 року передала в управління "Укртранснафти" так звану "трубу Медведчука" – українську частину трубопроводу "Самара-Західний напрямок". Для управління нею "Укртранснафта" створила окремий департамент, підзвітний тодішньому гендиректору "Укртранснафти" Миколі Гавриленку.

"Українська Спеціалізована Логістика" зареєстрована у Києві у липні 2021 року під назвою "Піксар". Тоді її засновником та директором був Олександр Черната, керуючий реєстраційним ТОВ "Фірм.ЮА". Проте вже через місяць, у серпні 2021 року "Піксар" змінила назву на нинішню "Українську Спеціалізовану Логістику", а також основний вид діяльності з "Неспеціалізованої оптової торгівлі" на "Іншу допоміжну діяльність у сфері транспорту". При цьому одним із засновників компанії став Олег Зіменков. Проте вже у жовтні 2021 року Зіменков вийшов зі складу засновників.

Олег Зіменков володіє ТОВ "Укргеоенергоальянс", що займається видобутком газу та нафти. Ще він директор ТОВ "Експрес Маркет" Святослава Лавріненка та Олексія Яроша (останній як засновник вказаний громадянином України, а як кінцевий бенефіціар – Росії).

До 2012 року цією фірмою керував Андрій Пасишник, який після Майдану якийсь час виконував обов’язки заступника голови правління АТ "НАК "Нафтогаз України", а в 2016 році став першим заступником гендиректора "Укртранснафти" Миколи Гавриленка.

Також Зіменков у 2011 році був засновником та директором ТОВ "Торгова компанія "Славнафтопостач", яким зараз володіє та управляє Ігор Яснолобов. До Зіменкова фірмою у 2010 році володіло ЗАТ "Вік Оіл". Нагадаємо, гендиректор "Укртранснафти" (2015 рік – року) Микола Гавриленко раніше був директором мережі АЗС "Вік Ойл".

Ймовірно, Олег Володимирович Зіменков є також родичем донецького бізнесмена Зіменкова В’ячеслава Володимировича, котрий у 2000-х роках також був менеджером "Вік Оіл".

"Укртранснафта" є оператором нафтотранспортної системи України та на 100% належить "Нафтогазу". Проте, у 2009-2015 роках керувалась менеджментом на чолі з Олександром Лазорком, який наближений до Ігоря Коломойського.

У травні 2015 року Лазорка усунули з посади, а у серпні 2015 року звільнили через закінчення дії контракту. Основною причиною його усунення стали маніпуляції зі скачування технологічної нафти та її розміщення на зберігання на заводах групи "Приват".

Коломойський в інтерв’ю LB.ua розповідав, що він навіть намагався вибити для Лазорка державну нагороду за порятунок української нафти, яка знаходилась у трубах на тимчасово окупованій території.

За матеріалами: Наші гроші

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus