Захисники “Азовсталі”: Як вони виглядають після російського полону

Захисники “Азовсталі”: Як вони виглядають після російського полону
Захисники “Азовсталі”: Як вони виглядають після російського полону

Фотограф “Орест”, якого називають “очима” “Азовсталі”, “Пташка”, яка співала українські пісні під час оборони Маріуполя, командири – “Волина”, “Калина” та “Редіс”. 

BBC News Україна розповідає у фотографіях, кого вдалося звільнити із російського полону.

“Редіс”

 eiqetiddzitkroz

Денис Прокопенко із позивним “Редіс” – командир полку “Азов”. Після звільнення одразу зателефонував своїй дружині Катерині, яка на сьогоднішній день разом із рештою членів сімей азовців перебуває у Вашингтоні.

“За голосом начебто все добре. Але побачила, як він виглядає на брифінгу… Я рада, що він живий, але та картинка, яку я звикла бачити, яким він був ззовні… І те, як він зараз виглядає – я просто боюся уявляти, що з ним там робили”, – розповідає дівчина.

Востаннє Катерина розмовляла із чоловіком у травні. Вона готова летіти до нього першим рейсом, як їй скажуть, де він. Президент Володимир Зеленський пообіцяв, що звільнені командири “Азову” зможуть бачитися з рідними.

“Волина”

Серед звільнених командирів у Туреччині зараз перебуває командир 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волинський. Під його командуванням бригада морпіхів у Маріуполі з’єдналася з полком “Азов” та продовжила оборону міста.

“Я безмежно вдячний за те, що нас повернули. Велике вам дякую. Просто емоції переповнюють”, – сказав Волинський президенту.

“Калина”

Заступник командира полку “Азов” Святослав Паламар після звільнення подякував бійцям, які зараз захищають Україну від російських загарбників.

У Туреччині також залишаються інші командири з “Азовсталі” – Денис Шлега та Олег Хоменко.

“Піаніст”

Михайло Діанов – один із бійців, які до останнього тримали оборону “Азовсталі”. Михайлу 42 роки. Він – професійний музикант, грав на фортепіано та гітарі. Під час оборони Маріуполя отримав тяжке поранення руки.

“Орест”

26-річного Дмитра Козацького називають “очима” “Азовсталі”. Він сфотографував оборону Маріуполя, а зняті ним кадри облетіли весь світ. 20 травня Дмитро повідомив у себе у Twitter, що потрапив у полон.

Нещодавно серія його портретів бійців полку “Азов” здобула перемогу у категорії “Преса/Війна/Конфлікт” міжнародного конкурсу International Photography.

“Орест” також привітав український гурт Kalush з перемогою на Євробаченні. Він співав “Стефанію” на “Азовсталі”.

“Пташка”

21-річна Катерина Поліщук із позивним “Пташка” працювала медиком-добровольцем в організації “Госпітальєри”. З моменту початку повномасштабного вторгнення Росії Катерина приїхала до Маріуполя для надання допомоги пораненим.

Мар’яна Мамонова

У Маріуполі Мар’яна із бригадою лікарів рятувала військових та цивільних під нещадними обстрілами росіян. На сьогоднішній день дівчина перебуває на останніх місяцях вагітності.

З полону росіян звільнили наймолодшого захисника “Азовсталі” – 19-річного парамедика Назарія “Грінка” Гринцевича.

З полону повернувся Олександр “Ведмідь” Кравцов – боєць ЗСУ, який згодом бився у добровільному формуванні УДА, де очолював диверсійно-штурмову групу “Ведмідь”.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus