Відомий економіст пропонує пустити відсотки із заморожених активів РФ на погашення боргів України

Відомий економіст пропонує пустити відсотки із заморожених активів РФ на погашення боргів України
Відомий економіст пропонує пустити відсотки із заморожених активів РФ на погашення боргів України

Відомий російський економіст Владислав Іноземцев вважає за необхідне реструктуризувати не лише державний борг України, а й борги приватних українських компаній.

Про це йдеться у його статті , опублікованій у голландському діловому виданні NRC.

Економіст вважає, що багато українських компаній можуть опинитися у тяжкому становищі через подвійний удар: війни та західних кредиторів.

"Ряду компаній, які до війни з Росією були фінансово здорові та економічно перспективні, але тепер зазнали великих збитків, у пролонгації боргу було відмовлено", - пише він.

Як приклад, Іноземців назвав одну з провідних в Україні агрокомпаній "Укрлендфармінг", найбільшу птахофабрику якої було фактично знищено в Чорнобаївці під Херсоном. Війна загалом завдала їй багатомільярдних збитків.

Але, як пише економіст, американський фонд Gramercy Distressed Opportunity Fund подав позови проти компанії з вимогою виплатити борг, через що на рахунки "Укрлендфармінгу" та її співвласників накладено арешт.

"Завдавши величезних збитків через війну, українська компанія потрапила під вогонь західних кредиторів", - зазначив Іноземцев.

Він пропонує уряду України та її бізнес-спільноті разом із західними лідерами та міжнародними фінансовими інститутами розпочати переговори про всеосяжну угоду, що стосується українських зовнішніх боргів - як державних, так і приватних.

Іноземців вважає, що для гарантування погашення відсотків за українськими боргами можна використовувати відсотки, які нараховуються на величезні російські активи, які вже заблоковані на Заході. При цьому самі ці активи після війни будуть використані для відновлення України.

"Таким чином може бути створена життєздатна схема забезпечення платежів за боргами України та запобігання новим позовам західних кредиторів до українських компаній", - пише Іноземцев.

 eiqrkidkiqhrroz

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus