Freedom Holding Тимура Турлова: піраміда, схема по виведенню російських грошей з-під санкцій чи гігантська пральня для корупціонерів?

Freedom Holding Тимура Турлова: піраміда, схема по виведенню російських грошей з-під санкцій чи гігантська пральня для корупціонерів?
Freedom Holding Тимура Турлова: піраміда, схема по виведенню російських грошей з-під санкцій чи гігантська пральня для корупціонерів?

Наприкінці минулого року Україна, нарешті, внесла до списків санкцій російського бізнесмена Тимура Турлова, який позиціонує себе як власник і засновник міжнародної інвестиційної компанії Freedom Finance.

Відразу після цієї події Турлов заявив, що українські санкції, накладені на нього та на ТОВ «Фрідом Фінанс Україна», були «механічними», оскільки ні сам він, ні його структури в Україні давно не мають відношення до Росії. Справді – Турлов улітку минулого року отримав громадянство Казахстану, а російський банк та інвестиційну компанію «Фрідом Фінанс» продав.

Щоправда, ця угода мала досить дивний характер – російські активи Турлова викупив за балансовою вартістю заступник директора інвесткомпанії «Фрідом Фінанс» Максим Повалішин. Проте формально формальний власник Freedom Holding Corp Тимур Турлов відношення до своєї російської «дочки» більше не має.

Проте, зважаючи на все, в Україні ці публічні заяви та дії вважали за недостатні, і виключати його українську структуру ТОВ «Фрідом Фінанс Україна» із списків санкцій не стали. До того ж, СБУ заявила, що «Фрідом Фінанс Україна» допомагала купувати російським комерційним структурам «значні пакети державних облігацій України». Називається сума як мінімум 300 мільйонів гривень.

Як випливає з матеріалів кримінальної справи, «частина незаконно одержаних коштів може бути використана для фінансування діяльності проросійських структур та терористичних організацій т.з. НВФ "ДНР/ЛНР"»:

Поки що справа перебуває на стадії розслідування, проте новоявлений громадянин Казахстану Турлов явно поспішив зі своєю заявою щодо «механічного включення» до списку санкцій.

Тимур Турлов включений до санкційних списків не як основний мажоритарій міжнародної структури Freedom Holding Corp, а як власник російського ТОВ «Банк "Фрідом Фінанс"». Який він, нібито, продав улітку 2022 своєму підлеглому Повалішину.

Можливо, що це правда, хоча те, що угода зроблена не на папері, а насправді, викликає сумніви. І основний сумнів навіть не в тому, що угода – чиста формальність, а в тому, що Турлов справді є власником як ТОВ "Банк "Фрідом Фінанс"" зокрема, так і Freedom Holding Corp.

Справа давня, України прямо не стосується, але все ж таки – банк «Фрідом Фінанс» і російський бізнес Турлова мали дивну структуру управління.

Втім, відношення до України таки є: всі свої «дочки» на теренах колишнього СРСР Турлов контролює через Freedom Holding Corp, зареєстровану в штаті Невада (який славиться своїм ліберальним фінансовим законодавством). А головний офіс Freedom Holding Corp знаходиться у Казахстані, куди перебрався сам Турлов.

Наразі операційний офіс Freedom Holding Corp знаходиться у Казахстані, і основну свою діяльність Тимур Турлов зосередив саме в цій країні, проте офіси Freedom Holding є і в інших країнах:

Влаштувався Турлов у Казахстані не дарма – по-перше, тут він обслуговує інтереси еліти країни. А по-друге, те, що відбувається в Росії, в останній рік стало несподіваним бонусом - близько 70% клієнтів російських філій Freedom Holding мігрувало до Казахстану, так що Турлов нічого не втратив, щоб він не стверджував у зв’язку з «продажем» бізнесу в Росії. Загальна кількість рахунків клієнтів Freedom Holding - 475 000, тоді як тільки в РФ бізнес включає понад 50 регіональних офісів з клієнтською базою 170 000 осіб.

Щодо Казахстану, то тут теж досить цікава історія. З’явився в цій країні Тимур Турлов близько десяти років тому і відразу ж увійшов до найбільших бізнесменів. Тут Турлова пов’язують із Мухтаром Аблязовим, що втік із країни, і власником банку «Каса Нова» Булатом Утемуратовим, інтереси яких з виведення грошей з Казахстану і обслуговував Турлов.

У 2019 році казахстанський брокерський підрозділ компанії Freedom Holding Corp – АТ «Фрідом Фінанс» – придбав АТ «Банк Касса Нова». Він приєднався до московського роздрібного банку (ТОВ "Банк "Фрідом Фінанс""), який Freedom Holding купив у 2017 році. Про підозрілу діяльність російського банку та дивну структуру його управління ми згадували вище.

Втім, підозрілі зв’язки не завадили Тимуру Турлову увійти до найбагатших і найвпливовіших осіб у Казахстані. Станом на жовтень минулого року Турлов займав сьомий рядок у рейтингу найбагатших казахів:

Серед його активів у цій країні називають Банк "Фрідом Фінанс Казахстан" (колишній Kassa Nova Bank), АТ "Страхова компанія "Freedom Finance Insurance", АТ "Компанія зі страхування життя "Freedom Finance Life".

Водночас ще одна структура Турлова – FFIN Brokerage Services, фірма з торгівлі цінними паперами, що базується в Белізі, і тісно пов’язана з казахстанськими відділеннями Freedom Finance – потрапила до чорного списку Агентства з регулювання та розвитку фінансового ринку. Як стверджують в Агентстві, FFIN Brokerage Services має ознаки нелегальної діяльності на території Казахстану.

Що цікаво – представники FFIN Brokerage Services всіма способами відхрещуються від імені Турлова та від того, що їхнє казахстанське представництво веде справи зі структурами Freedom Finance. Хоча, за даними Агентства з регулювання та розвитку фінансового ринку, обслуговування клієнтів FFIN Brokerage Services у Казахстані здійснюють дві дочірні компанії Freedom Holding Corp. - АТ «Фрідом Фінанс» та Freedom Finance Global PLC.

За даними Фонду фінансової журналістики, минулого року понад 56 відсотків доходів Freedom Holding припадало на комісійні платежі FFIN, а у 2021 році вони становили понад 65 відсотків. Однак те, що Freedom Holding робить для одержання комісійних, не зовсім очевидне. Тим не менш, дві компанії настільки переплетені - старші менеджери Freedom Holding використовують облікові записи електронної пошти FFIN - що неясно, в якому сенсі ці дві компанії поділені.

На підставі вивчення діяльності Freedom Holding і FFIN, що належать Тимуру Турлову, у Фонді фінансової журналістики дійшли до досить тривожних для клієнтів Турлова висновків.

Фірма, що надає фінансові послуги, абсолютно неймовірним способом стала однією з компаній, що найбільш швидко ростуть на планеті. Її акції котируються на Nasdaq, вона зареєстрована у Лас-Вегасі, але у всіх сенсах веде свою діяльність переважно в Казахстані.

Як показало розслідування Фонду фінансової журналістики, стрімке зростання прибутку Freedom Holding стало результатом незрозумілих та непрозорих методів ведення бізнесу, які його керівництво не хоче обговорювати.

Серед таких називається тісний зв’язок Freedom Holding з FFIN Brokerage Services, що базується в Белізі фірмою з торгівлі цінними паперами, що належить Тимуру Турлову. Він також є мільярдером, засновником та мажоритарним акціонером Freedom Holding. Навіть найдосвідченіший інвестор не обізнаний з масштабами угод FFIN з Freedom Holding.

Але власний річний звіт FFIN має змусити інвесторів Freedom Holding замислитись: лише за рік активи FFIN зросли майже на 1 100 відсотків і перевищили 2,5 мільярда доларів. Це значно більше ніж активи Freedom Holding. Якщо FFIN колись опиниться у тяжкому фінансовому становищі, Freedom Holding може зіштовхнутися із серйозними проблемами.

Ще один чинник взагалі майже прямо свідчить, що корпорація Freedom Finance має ознаки піраміди. У тому, що структура Турлова – звичайна піраміда – писали і раніше. Але ось що йдеться у звіті Фонду фінансової журналістики: «Freedom Finance Europe Limited, кіпрський підрозділ корпорації, досяг астрономічного зростання прибутку, що не має собі рівних на Уолл-стріт. Хоча у 2017 році кіпрський підрозділ повідомив про збитки у розмірі 30 000 доларів США, до 2019 року його прибуток склав 33,8 мільйона доларів США. У 2020 році дохід дочірньої компанії зріс до 80,4 млн. доларів... За дев’ять місяців, що закінчилися 31 грудня, Freedom Holding повідомила про чистий прибуток у розмірі 90,1 млн. доларів, з яких 80,4 млн. доларів були отримані від кіпрської дочірньої компанії. Для створення цієї суми знадобилося лише 13 співробітників та 6,3 мільйона доларів капіталу».

На тлі цієї фантастичної прибутковості кіпрського підрозділу корпорації зазначається, що всі інші філії, у тому числі російська і казахстанська, в яких зосереджена основна кількість клієнтів, «зазнають постійних проблем з готівкою».

Крім того, багато дослідників діяльності Тимура Турлова, який є офіційним власником 72,56% акцій Freedom Holding Corp, стверджують, що він є лише формальною ширмою для когось із російських олігархів. Тема остаточно не досліджена, але така ймовірність цілком реальна – особливо з огляду на те, як формувався клас олігархів у Росії.

Серед можливих бенефіціарів Турлова називають кілька прізвищ, але найімовірнішим кандидатом є екс-глава ПАТ «Россетті» Павло Лівінський, який зараз очолює Департамент енергетики Апарату Уряду Російської Федерації. А знадобився Турлов та його фінансові знання Лівінському для виведення грошей, здобутих майнінгом криптовалют на потужностях ПАТ «Россеті».

Хоча достовірних підтверджень цієї версії немає, але діяльність Турлова, яка концентрується на виведенні капіталу правлячих еліт країн, в яких представлена корпорація Freedom Holding, наштовхують на думку, що її прихильники не такі вже й неправі.

Чим би не була структура Тимура Турлова – пірамідою, схемою з виведення російських грошей з-під санкцій чи гігантською пральною для корупціонерів пострадянських країн – усі її вкладники, які вклали гроші в надії на прибуток, ризикують одного дня залишитися ні з чим.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus