Глава департаменту фінмоніторингу НБУ Дегтярьова лобіює в Україні інтереси російських букмекерів 1xBet

Глава департаменту фінмоніторингу НБУ Дегтярьова лобіює в Україні інтереси російських букмекерів 1xBet
Глава департаменту фінмоніторингу НБУ Дегтярьова лобіює в Україні інтереси російських букмекерів 1xBet

Після скандалу зі звинуваченнями на адресу голови департаменту банківського нагляду НБУ Наталії Дегтярьової, чиновниця має піти у відставку, вважає екс-головний редактор «Економічної правди» Сергій Лямець. Жінку звинувачували в тому, що вона працює на користь букмекера 1xBet, який фінансує російську армію.

Але тихо піти «за власним бажанням» Дегтярьова не захотіла. Лямець вважає це великою помилкою. Бо чим більше триватиме скандал, тим токсичнішою стане його героїня. І цей шлейф завадить їй пізніше працевлаштуватися будь-де.

«Дегтярьова перетнула невидиму межу, коли відмовилася тихо піти з такої посади. Адже неможливо залишитись репутаційно чистим, коли ти спостерігаєш за діяльністю сотні банків. Я впевнений, що історія з 1xBet – це не все. Може бути набагато гірше, але поки що працює старий добрий інстинкт банкірів. Вони ніколи не хочуть виносити бруду на публічний огляд. Наступні гучні скандали можуть коштувати їй набагато дорожче. Великим успіхом для Дегтярьової уникнути включення до реєстру банкірів з зіпсованою репутацією, тому що цей статус означає пряму заборону на роботу в банківській системі. Але можуть бути й кримінальні справи», – пише Лямець.

Далі журналіст наводить кейси, які можуть коштувати пані Дегтяревій кар’єрі.

Після зміни керівництва в Укргазбанку було проведено перевірку. За її результатами було знайдено то 2000, чи то 3000 порушень. Це говорить про незадовільну роботу нагляду.

Укрексімбанк був хронічно недокапіталізований, і в ньому потрібно було запровадити тимчасову адміністрацію. Але жодних новин про санкції проти держбанку не було. Те саме можна сказати про ПриватБанку. На думку журналіста, він має гігантське порушення нормативу валютної позиції, за яке інші банки отримують величезні штрафи. Сергій Лямець стверджує, що так званий «прибуток» банку у 2022 році є наслідком такого порушення.

«Неувага до цих порушень можна пояснити тим, що «Ексім» та «Приват» є державними банками, тому держава сама себе не може карати. Але покажіть мені пункт у Базелі, де так написано. Тож пані Дегтярьова могла втратити посаду вже через ці досить безневинні історії», - пише журналіст.

Нині в українських банках є величезний обсяг проблемної заборгованості, що виник через війну. «Я більш ніж впевнений, що спостереження заплющувало очі на справжні титанічні обсяги «поганих кредитів». Якщо перевірити ці факти, то пані Дегтярьова напевно отримає питання щодо якості нагляду», - пише Лямець.

«Пані Дегтярьова вирішила пограти у гру, яку не може виграти. Навіть якщо вона є сумлінною людиною чи добрим фахівцем, вона на 100 відсотків має порушення у діяльності. Тому треба було мати тверезу самооцінку. Але щось пішло не так, і Матриця дала збій. Подивимося, що станеться далі, - пише журналіст, - Що стосується 1хbet та підтримки ними російської армії - якщо СБУ підтвердить ці факти, то під час воєнного стану дії пані Дегтярьової коштуватимуть їй не лише посади».

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus