Чому «Райффайзен» досі у Росії

Чому «Райффайзен» досі у Росії
Чому «Райффайзен» досі у Росії

Австрійська фінансова група продовжує працювати в Росії, пише ЕП.

«Власники „Райффайзен банку“ афілійовані з Росією та підтримують війну. Плануємо закрити у них рахунки цього тижня та припинити всі транзакції». Про це в соцмережі написав Олексій Зіневич, власник інтернет-провайдера з Ірпеня - міста, яке найбільше постраждав від російської агресії.

Це не рідкісний випадок. Останнім часом австрійський банк викликає все більший гнів із боку українців, і ці емоції мають очевидний ґрунт. Російська "дочка" австрійського " Райффайзен банку інтернаціональ " (RBI) надає податкові канікули мобілізованим росіянам.

Міжнародні банківські групи через одинадцять місяців війни не поспішають виходити з російського ринку, а деякі навіть збільшують доходи від діяльності в РФ. Керівники австрійського банку обіцяли скоротити діяльність на території країни-агресора, але до конкретних дій не дійшло.

Кредитні канікули та визнання анексії

Новий рік для Райффайзен банку інтернаціональ розпочався із гучного скандалу. У соціальних мережах поширилися скріншоти заяви про кредитні канікули, які банк пропонував клієнтам, мобілізованим на війну проти України.

Не ініціатива австрійського банку, а вимога російського законодавства. Закон, який запроваджує цю пільгу, глава Кремля підписав восени 2022 року.

Українців обурило не лише те, що Райффайзен надає пільги окупантам, а й формулювання у документі. У заяві про оформлення кредитних канікул банк використовує російські назви окупованих частин Донецької та Луганської областей, а також називає російське вторгнення в Україну спеціальною військовою операцією.

RBI (Райффайзен) з Росії не піде eiqekiqhqiqkqroz

RBI (Райффайзен) з Росії не піде

Пізніше зразки заяв на отримання кредитних канікул для мобілізованих зникли з сайту російського Райффайзен банку . Поява цієї інформації викликала шквал критики на адресу однієї із найбільших західних банківських груп.

В Україні запропонували внести до списку санкцій російський «Райффайзен банк», голову його наглядової ради Йоханна Штробля та члена наглядової ради Андреаса Гшентера . Свою позицію висловив Національний банк України.

Йоханн Штробль

Голова наглядової ради російського Райффайзен банку Йоханн Штробль

« Інформація про надання банками, що входять до міжнародних фінансових груп, пільгові умови кредитування для учасників „спеціальної військової операції“ — чергове свідчення того, що заяви (про вихід з російського ринку — ЕП) відрізняються від фактичного стану справ », — йдеться у заяві НБУ .

Реакція українського центробанку могла бути більш жорсткою, вважає співрозмовник ЕП, причетний до системи банківського нагляду.

Зокрема, регулятор міг би не менш визнати зіпсованою репутацію всіх українських керівників «Райффайзен банку», пов’язаних із російським бізнесом групи, або погрожувати українській «дочці» обмеженнями у рефінансуванні.

На скандал довелося відреагувати центральному офісу RBI. Там фактично визнали , що банк працює в Росії та надає кредитні пільги мобілізованим.

" RBI має дочірній банк в Російській Федерації, який є окремою юридичною особою і повинен здійснювати діяльність відповідно до чинного російського законодавства, що включає пільгові умови ", - йдеться в заяві установи.

Інформацію про визнання її російською донькою тимчасово окупованих територій України як суб’єктів РФ банк проігнорував. Скандал знову підняв на поверхню питання про те, чому міжнародні банки досі працюють у Росії.

Успішний бізнес RBI у Росії

RBI — одна з двох найбільших банківських груп Австрії, яка після розвалу СРСР активно розширювалася у Центральній та Східній Європі. Перше відділення у Росії відкрив банк 1996 року. Через десять років австрійці придбали Імпексбанк, після чого їхня «дочка» увійшла до списку найбільших банків РФ.

Райффайзен банк Росія є одним з 13 системних банків країни-агресора. Це означає, що вона впливає стабільність фінансової системи країни. До таких банків регулятори застосовують жорсткі вимоги, а у разі настання неплатоспроможності їх не виводять із ринку, а націоналізують.

У Росії австрійська фінансова група збудувала свій успішний бізнес. Саме російська «дочка» приносить найбільші прибутки серед інших банків групи: 31,4% від чистого прибутку за підсумками 2021 року.

Райффайзен, Європа

До великої війни в Райффайзен банку Росія працювала 9,3 тис осіб. Установа обслуговувала 4,3 млн. клієнтів, їх кількість у 2021 році зросла на 21,6%.

Напад РФ на Україну став для банку несподіванкою. "Це був один із найбільших шоків мого життя", - сказав головний ризик-менеджер RBI Ханнес Мьозенбахер, проти якого НАЗК також пропонує ввести міжнародні санкції.

Однак Мєзенбахера міг шокувати не сам напад держави-терориста на Україну, а реакція на подію фондових ринків. RBI більшість доходів отримує від російського бізнесу, тому на тлі новин про агресію акції групи знецінилися.

RBI

Свою офіційну позицію щодо великої війни «Райффайзен» оголосив лише 17 березня. За десять місяців ця позиція залишилася незмінною, а озвучені банком наміри вийти з російського ринку залишилися намірами.

« RBI розглядає всі стратегічні можливості щодо майбутнього „Райффайзен банку Росія“, у тому числі ретельний спланований вихід із банку. Однак з огляду на складність ситуації та, у тому числі, обмежувальні заходи, встановлені РФ, цей процес триває », - йдеться в офіційній заяві групи від 17 січня 2023 року.

З початку великої війни російська «дочка» втратила 1,3 млн. клієнтів, а її кредитний портфель, за даними прес-служби RBI, скоротився на 25%.

RBI (Райффайзен) з Росії не піде

Однак війна не лише негативно вплинула на роботу банку. За підсумками трьох кварталів 2022 року прибуток російської установи зріс на 313%, порівняно з трьома кварталами 2021 року, до 1,42 млрд. євро. Російська «дочка» RBI принесла майже половину всього чистого прибутку групи за цей час.

Великі доходи – великі податки. За три квартали 2022 року Райффайзен банк Росія перерахував до бюджету країни-терориста 369 млн євро. За аналогічний період 2021 року установа сплатила майже вчетверо менше — 94 млн. євро.

" Збільшення прибутку є результатом підвищення курсу російського рубля разом із зростанням відсоткового доходу і збільшенням чистого комісійного доходу, зокрема через валютний контроль, введений Центральним банком Росії ", - йдеться у відповіді головного офісу RBI на запит ЕП.

Вихід із такого прибуткового бізнесу може стати дуже складним завданням для австрійців. Втім, комерційний інтерес — не єдина перешкода.

Заявити - не означає вийти

«Група „Райффайзен банк інтернаціональ“ була першою з усіх міжнародних роздрібних банків, представлених і в Росії, і в Україні, яка вийшла з офіційним меседжем з перегляду діяльності в Росії. Це сталося невипадково», — говорив голова правління українського «Райффайзен банку» Олександр Писарук , натякаючи, що до такої заяви групу підштовхував її український офіс.

У травні 2022 року керівництво банку повідомляло, що їхньою російською «дочкою»цікавилися потенційні покупці. Проте прогресу з продажу не було.

Вийти з банківського бізнесу просто згорнувши діяльність набагато важче, ніж з будь-якого іншого. Банки працюють у жорстко регульованому середовищі.

«Банк можна й закрити: виплатити всім компенсації та згорнути бізнес, але через це постраждає капітал материнського банку. Якщо вони просто спишуть свою російську доньку, то в них просяде капітал. Європейські регулятори не з’ясовуватимуть причин і вимагатимуть докапіталізації або виведуть банк із ринку», — пояснює асоційований експерт «CASE-Україна» Євген Дубогриз.

Набагато простішим і безпечнішим способом виходу з російського ринку є продаж російського бізнесу. Схоже, російська влада це теж зрозуміла.

«На відміну від іноземних компаній, які імпортували товари до Росії і швидко могли їх розпродати і згорнути діяльність із порівняно невеликими втратами, вихід для банків значно складніший. Розуміючи це, росіяни законодавчо ускладнили процес, вимагаючи державне узгодження операцій із продажу», — пояснює фінансовий. аналітик групи ICU Михайло Демків.

Російський диктатор зобов’язав узгоджувати продаж компаній із «недружніх країн». Так Кремль називає цивілізовані країни, які підтримують Україну у війні.

Таке рішення ускладнює процедуру продажу активів та робить її невигідною для материнських компаній. Купити західний банк у Росії може лише особа, наближена до Кремля, тому банкам доведеться продавати «дочки» за безцінь.

Єдиним успішним виходом із ринку міжнародної банківської групи став продаж Росбанку — російської «дочки» Societe Generale. Хоча ця подія сталася ще до прийняття нових правил, проте покупцем все одно виявився наближений до шляху олігарх Володимир Потанін, якому Росбанк належав до 2008 року.

Що далі

Варіантів дій Райффайзен банку по роботі на російському ринку небагато.

Перший – продаж банку. Крім того, що цей варіант, ймовірно, призведе до отримання RBI багатомільярдних збитків, він має ще й моральні наслідки. Продавши потужну фінансову установу наближеним до російського режиму олігархам, міжнародний банк лише посилить цей режим.

"Ви скидаєте банк задарма саме тим людям, яких намагаєтеся побороти (за допомогою санкцій - ЕП)", - заявив Андреа Орсел , голова UniCredit, який ще одного застряг на російському ринку іноземного банку.

Другий – згорнути роботу, але без впливу на капітал материнської установи.

«Вони можуть домовитися, щоб наш Нацбанк, уряд чи президент тиснули на європейські регулятори, щоб ті дали міжнародним банкам waiver (дозвіл – ЕП) на порушення нормативів в обмін на закриття свого бізнесу в Росії. Це можливо, але надто складно», — вважає Дубогриз.

Третій — спробувати обміняти свою дочку в Росії на дочку останнього великого російського банку, який працює в Україні. Йдеться про «Сенс банку» (до 1 грудня 2022 року — Альфа-банк), який уже кілька місяців перебуває у «підвішеному» стані, очікуючи на свою потенційну націоналізацію.

Щоправда, такий крок також вимагатиме згоди міжнародних регуляторів, зокрема у питаннях виведення цієї операції з-під дії санкцій. Такий обмін міг би вирішити проблему не лише австрійської групи, а й наближених до російського диктатора олігархів, що «застрягли» в Україні, так само, як RBI застряг у Росії.

На закінчення «Райффайзен» може очікувати та поступово скорочувати діяльність, фінансуючи своїми податками терористичну війну Росії проти України. Очевидно, для RFI це найпростіший і найімовірніший варіант дій.

Ярослав Винокуров, переклад Skelet.Info

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus