ОЗУ із окупованого Донецька вкрало майже 100 млн гривень у жителів Маріуполя, — СБУ

ОЗУ із окупованого Донецька вкрало майже 100 млн гривень у жителів Маріуполя, — СБУ
ОЗУ із окупованого Донецька вкрало майже 100 млн гривень у жителів Маріуполя, — СБУ

Шахраї, маючи клієнтські бази та представляючись жителями Донбасу, отримували доступ до онлайн-банкінгу та виводили гроші з рахунків.

До організації ОЗУ причетний один із топ-соратників ватажка бойовиків "ДНР" Дениса Пушиліна.

Служба безпеки повідомила про викриття та ліквідацію шахрайської схеми, за допомогою якої вдавалося грабувати українські банки. Про це повідомляє прес-центр відомства.

За даними СБУ, підозрювані працювали на користь Росії та намагалися вивести з банківської системи майже 100 млн гривень.

Шахрайську схему, як сказано в прес-релізі, активно використало злочинне угруповання з непідконтрольного Донецька, керівник якого є одним із топ-соратників голови окупаційної адміністрації частини Донецької області Дениса Пушиліна. Зловмисники телефоном звернулися на гарячі лінії банків нібито від імені власників рахунків та отримували доступ до онлайн-банкінгу.

"Для проходження ідентифікації використовували клієнтські бази захоплених філій у Маріуполі та спецобладнання для зміни маршрутизації дзвінків. Це були персональні дані майже 4 тисяч місцевих жителів, у тому числі загиблих або примусово вивезених до РФ і які мають заощадження у фінустанов на підконтрольній Україні території. Щоб приховати сліди злочини, учасники схеми конвертували викрадені гроші у криптовалюту", - стверджують у СБУ.

Для здійснення масштабного "продзвону" зловмисники використали кол-центр, який функціонує в Донецьку, співробітники якого через спецобладнання зв’язувалися з відділеннями українських банків. Для обслуговування техніки організатори схеми, за даними СБУ, залучали жителів із підконтрольних Україні регіонів, яких "в темну" використовували для виконання доручень кураторів із Росії.

У ході розслідування силовикам вдалося заблокувати банківські рахунки та криптогаманці учасників ОЗУ. Обшуки проводились у 8 регіонах України, за підсумками яких вилучено комп’ютери та спецобладнання. Крім цього, накладено арешт майже на 65 млн гривень, які були отримані злочинним шляхом.

 eiqrqirdidtzroz

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus