Олексій Хомяков, який розграбував Українське Дунайське пароплавство, активно чистить Інтернет

Олексій Хомяков, який розграбував Українське Дунайське пароплавство, активно чистить Інтернет
Олексій Хомяков, який розграбував Українське Дунайське пароплавство, активно чистить Інтернет

Олексій Хомяков очолював Українське Дунайське пароплавство півтора року – з листопада 2019-го до квітня 2021 року, і закінчилося його правління кримінальною справою за статтею 111 КК України (Державна зрада).

Що ж трапилося такого, що Служба безпеки України висунула чиновнику – а УДП, незважаючи на формальний статус приватного акціонерного товариства, належить державі та її засновником є міністерство інфраструктури – звинувачення у державній зраді за рік до повномасштабного вторгнення, коли країна активно мирилася із противником та шукала "світ в очах"?

Парадоксально, але знайти інформацію про причини такого тяжкого звинувачення, незважаючи на час Інтернету, надзвичайно важко. Сліди матеріалів є, а ось самі матеріали ретельно підчищені. Що ж такого чистить про себе Хомяков та навіщо?

Навіщо – зрозуміло: він явно хоче «вирішити питання» із СБУ та керівництвом країни. Прикро, шанси у нього на це є – хоча кримінальну справу порушено два роки тому, Олексій Хомяков особливих проблем не має, а сама справа є банальним «висяком» у надрах СБУ. Закрити його остаточно заважають два чинники – громадський резонанс і бажання хоч ще трохи «подоїти» жирного клієнта.

А що клієнт «жирний» – можна не сумніватися. Це випливає як із того, що він зробив із флотом та майном УДП, так із тих сум, які витрачаються на зачистку Інтернету. Щодо «доїння» Хомякова співробітниками спецслужби ми зробити нічого не можемо – це справа внутрішньої безпеки СБУ, але щодо зачистки Інтернету зіпсувати Хомякову плани щодо закриття кримінальної справи спробуємо. Що зробимо із задоволенням, оскільки, як казав герой одного фільму, злодій має сидіти у в’язниці. І неважливо – украв він гаманець у трамваї чи залишки флоту у колись могутньої морської держави.

Діяльність Хомякова на посаді директора Українського дунайського пароплавства почалася зі звичного пафосу: він пообіцяв небачене зростання показників довіреного йому підприємства.

Власне, Олексій Хомяков особливо не брехав, якщо не брати до уваги того нюансу, що його діяльність була спрямована на зростання добробуту його особисто та його покровителя Владислава Криклія, тодішнього міністра інфраструктури, який і призначив Хомякова на посаду. І прикривав останнього від інтересу правоохоронців – Криклій є вихідцем із МВС, де побудував успішну схему викачування грошей із системи сервісних центрів, якими займався під крильцем тодішнього міністра внутрішніх справ Авакова.

Однак чи то Криклій не розрахував своїх сил, чи то Хомяков перегнув ціпок, але справа закінчилася погано – тим самим кримінальним провадженням за держзраду, яке так псує кров Хомякову і не дає знову влитися у бадьорі лави вищих чинів України, чиї крадіжки під прикриттям гасла «Батьківщина в небезпеці» досягло просто фантастичних розмірів.

Перше, що зробив Хомяков на посаді глави пароплавства – став створювати схему виведення найціннішої частини флоту УДП в Угорщину. Станом на 2019 рік, тобто в момент призначення Хомякова директором, на балансі УДП було 75 самохідних та 245 несамохідних річкових суден, а також сім морських суховантажів (шість типу «Ізмаїл» та танкер «Десна»). УДП також мало чотири пасажирські теплоходи та оперувало судами іноземних спільних підприємств. Це ще 125 одиниць несамохідного флоту. Загальним результатом – понад півтисячі самохідних та несамохідних суден. До складу УДП також входить Кілійський суднобудівно-судноремонтний завод.

І що дуже важливо для нашої історії — УДП є співвласником чи власником восьми іноземних підприємств. Нижче їх назви, статутний капітал та частка пароплавства за даними на кінець 2019 року:

В УДП велика кількість офшорних компаній, через які вона вела свою діяльність для зменшення бази оподаткування, і це, за словами Криклія, заважало міністерству як акціонеру контролювати ситуацію. І саме під маркою «деофшоризації» була задумана геніальна та проста схема, яка дозволяла вивести зі складу Українського дунайського пароплавства найцінніші активи.

Благословив схему міністр Криклій, а виконував директор пароплавства Хомяков, який до цього працював у найбільшій українській юридичній компанії «Астерс».

Під виглядом деофшоризації ПрАТ УДП 9 липня 2020 року в Угорщині було зареєстровано приватну компанію (товариство з обмеженою відповідальністю) BSC Business Shipping Company. Засновником є офшорна панамська компанія Danubo Special Shipping SA – дочірнє підприємство Українського Дунайського пароплавства, зареєстроване ще на початку 1990-х років (цікаво проходила деофшоризація, погодьтеся). Саме через цю фірму йшли всі операційні витрати, що дозволяло керівництву маніпулювати цифрами та рапортувати про небувале зростання доходів.

Наступним етапом комбінації команди Олексія Хомякова мала стати передача понад півтисячі одиниць флоту Українського дунайського пароплавства до статутного фонду BSC Business Shipping Company. Якщо говорити конкретніше, то 450 одиниць флоту передати мало саме ПрАТ УДП, 94 – панамська компанія Danubo Special Shipping SA, ще 12 секцій – румунська компанія DTS Danube Transport Service та чотири – угорська фірма Transship. Усього 560 самохідних та несамохідних суден.

Примітно, що при підрахунку вартості майна, що передається, за основу керівник УДП брав не ринкову, а балансову вартість судів. Робилося це для того, щоб відповідно до українського законодавства уникнути узгодження даних дій із наглядовою радою УДП.

За заявами керівників пароплавства, цей крок мав «привести до створення єдиного європейського оператора» в особі товариства з обмеженою відповідальністю BSC Business Shipping Company з реєстрацією в Угорщині, яке надалі і мало вести бізнес в ЄС.

Наступний етап передбачав отримання новоствореної компанією BSC Business Shipping Company KFT кредиту у розмірі 200 млн. євро в Європейському банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). Запозичені кошти за допомогою власних потужностей УДП та частково із залученням фахівців з боку мали витратити на будівництво нового флоту для виходу на ринок вантажоперевезень на Дніпрі. Який, до речі, вже давно поділений серед приватних компаній, а Дніпровське річкове пароплавство повторило долю Чорноморського морського пароплавства.

Кінцевим етапом комбінації мала стати ліквідація панамської компанії, яка «породила» приватну фірму BSC Business Shipping Company KFT, на балансі якої опиниться і старий флот УДП, і новий флот, що працює на Дніпрі.

І – кілька слів про угорську компанію, до статутного фонду якої Олексій Хомяков збирався перевести весь флот державного підприємства. Очолював її громадянин Угорщини Імре Матікс, а до наглядової ради увійшли Костянтин Молодковець (людина з кримінальним минулим) та Олексій Хомяков власною персоною. У керівництві офшорної панамської компанії Danubo Special Shipping SA належали заступники Хомякова – Денис Волкін, Леонід Пащенко та Андрій Кравцов.

Саме з Андрієм Кравцовим був разом Олексій Хомяков 11 лютого 2021 року у місті Рені, коли їх зупинили співробітники СБУ. Після цього була низка обшуків у будівлі Пароплавства, кримінальна справа та звільнення Хомякова. Передували цьому мітинги працівників УДП та неодноразові звернення до президента та Верховної Ради з вимогою звільнити казнокрада, який банкрутує підприємство.

Що саме спричинило звільнення – ці мітинги чи причини криються у боротьбі кланів за солодке місце – невідомо. Швидше, звісно, друге. Як би там не було, Хомякова звільнили, Криклій одразу дистанціювався від свого протеже та від схеми виведення флоту УДП до офшорів, а СБУ порушила кримінальну справу.

Але справа, як і слід очікувати, закінчилася нічим. Звісно, кримінальне провадження існує – станом на сьогодні воно ще не закрите. Але слідчих дій у його рамках немає. Причина проста – якщо вести слідство так, як треба, то Олексій Хомяков негайно здасть не лише своїх шісток-замів, а й тих, у кого він сам був шісткою. Адже ніхто не думає, що можна прийти з вулиці в державне підприємство і просто так вкрасти з нього 560 суден і купу іншого майна?

Хоча дуже схоже, що етап, коли можна було залучити покровителів Хомякова, успішно пройдено. І він залишився один розгрібати наслідки схеми, що провалилася. Покровителі свої питання вирішили, тепер намагається їх вирішити Олексій Хомяков. Тому і чистить Інтернет, щоб розкрадання Українського дунайського пароплавства швидше забули.

P.S. До речі – відомостей про те, що станом на тепер представляє собою Українське дунайське пароплавство і кількість суден у ньому, знайти не вдалося. Отже, цілком можливо, частина його флоту давно працює на благо Олексія Хомякова та його покровителів.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus