Хто претендуватиме на покупку Ocean Plaza

Хто претендуватиме на покупку Ocean Plaza
Хто претендуватиме на покупку Ocean Plaza

Міноритарний власник ТРЦ Іванов та його колишній партнер Хмельницький заявили LIGA , що не братимуть участі в аукціоні

Кабмін 9 червня своїм рішенням передав до управління Фонду державного майна (ФДМУ) державну частку в ТРЦ Ocean Plaza, що становить 66,65%.

Ocean Plaza була побудована в 2012 році компаніями KAN Development Ігоря Ніконова та Ukrainian Development Partners (UDP) Андрія Іванова та Василя Хмельницького .

Згодом бажання купити головну частину торгового центру висловила російська ТПС Нерухомість співзасновником, який був близьким другом Путіна Аркадієм Ротенбергом. Ця найбільша частина була викуплена у компанії Ігоря Ніконова.

За наявною тоді інформацією у відкритих джерелах, сума угоди склала понад $280 млн. Росіяни купували найпершу лінію Ocean Plaza, яку вводили в експлуатацію. Інша частина акцій залишилася у компанії UDP Іванова-Хмельницького.

Перші проблеми з управлінням ТРЦ у російських акціонерів виникли у 2014 році після анексії Криму та початку війни на Донбасі.

Спочатку Аркадій Ротенберг вийшов з-поміж акціонерів ТПС Нерухомість, що, швидше за все, пов’язано з санкціями, які на нього наклали в Європейському Союзі та США. Але згодом у складі акціонерів з’явилася його дочка Лілія Ротенгберг.

У 2018 році росіяни почали намагатися продавати цей об’єкт. Першим претендентом на покупку Ocean Plaza була інвестиційна компанія Dragon Capital Томаша Фіали .

Через рік ходили чутки , що власником ТРЦ стане бізнесмен Вагіф Алієв . Він мав до цього власний інтерес. Прямо поруч із Ocean Plaza він будував ТРЦ Ocean Mall. Якщо об’єднати два торгові центри, можна отримати один великий комплекс розміром 400 тис. кв.м. Але угода зірвалася. LIGA.net повідомляла , що росіяни хотіли $250 млн, коли Алієв пропонував лише $150 млн.

Далі довкола Ocean Plaza почалися глобальні комунальні проблеми. 2016 року стався перший великий прорив труби біля ТРЦ. Але сама будівля не постраждала. Вдруге це сталося у січні 2020 року, коли знову прорвало трубу . Потоп мав глобальний характер. Тоді було затоплено майже всю будівлю, а ТРЦ на кілька місяців зупинив свою роботу.

Чиновники з КМДА говорили, що сталося «пошкодження теплової магістралі діаметром 1000 мм, цей трубопровід збудовано у 1987 році, він уже відпрацював нормативний термін експлуатації, і тому сталося таке пошкодження». У травні 2021 року прорив труби біля Ocean Plaza стався знову.

Купівля Ocean Plaza: хто претендент?

Після початку повномасштабного вторгнення Росії торговельний центр призупинив свою роботу. Відразу почалися розмови про конфіскацію російської частки та передачу її на баланс ФДМУ. Сама будівля деякий час була під арештом.

Тепер частка 66,65%, що дозволяє керувати об’єктом, належить державі. Фонд держмайна планує продавати його на аукціоні. За словами радника ФДМ Олександра Носаченка, аукціон може відбутися у третьому чи четвертому кварталі цього року, коли об’єкт призведуть до належного приватизаційного стану.

Ринкова вартість Ocean Plaza у Фонді оцінюється в $150 млн, але, за оцінками Forbes, вона становить $180 млн. Вхідний квиток на аукціон, тобто стартова ціна, становитиме $100 млн.

Теоретично на частку росіян у ТРЦ могли б претендувати інвестори, які мали до нього відношення ще на етапі будівництва. Серед них Василь Хмельницький, Андрій Іванов, Вагіф Алієв.

Хмельницький у коментарі LIGA.net заявив, що не планує брати участь у приватизаційному аукціоні, якою б не була стартова ціна.

«Інвестиції в ТРЦ „Оушен Плаза“ були мені цікаві 15 років тому, це був унікальний інноваційний ТРЦ для України та прибутковий бізнес», – кажуть у прес-службі Хмельницького.

Але слід зазначити, що Хмельницький вийшов із спільного будівельного бізнесу з Івановим, продавши останньому свою частку в UDP.

Однак і сам Іванов, власник компанії UDP, яка зараз володіє другою частиною акцій ТРЦ, теж відмовляється брати участь у приватизації державної частки.

«Інвестиції в такі об’єкти під час війни недоцільні: через обстріл існує гіпотетичний ризик потрапляння залишків снарядів. До того ж оцінка вартості активу, яку дають радники ФДМУ, надто завищена з огляду на всі наявні ризики», — заявили у прес-службі Іванова у коментарі LIGA.net.

Справді, майбутній продаж ТРЦ має низку проблем. Такі, як несправна теплотраса, бекграунд російської власності та небезпека пошкоджень через російські ракетні атаки. Але незважаючи на це і умовно високу стартову ціну, частина бізнесів може мати бажання взяти участь в аукціоні.

До речі, 2019 року Ocean Plaza хотів купити Вагіф Алієв, але його не влаштовувала ціна. Тепер ціна для нього може бути прийнятною. І він може отримати у власність єдиний комплекс із двох ТРЦ розміром 400 тис. кв.м.

Володимир Фомічов

skelet.info

Сторінка для друку

Читайте по темі:

ТРЦ Ocean Plaza та готель "Україна" у центрі Києва виставлять на аукціон, - Гетманцев
Як порт Усть-Дунайська потрапив під контроль бізнесмена, що працює в окупованому Криму
Директор збиткового ДП «Житомирторф» придбав авто за 1,6 мільйона гривень під час війни
АРМА передало в управління державі арештоване майно "Межигір’я"
Знову потоп: У Києві прорвало труби на Позняках
ВАКС не відновив слідство у справі Сенниченка
ЗМІ: ФДМУ продав Усть-Дунайський торговий порт компанії, яка пов’язана з проросійським бізнесменом Івановим
Київрада дозволила забудову довкола «тарілки на Либідській» та «будинку з воронами» на Рейтарській
Корумпованому посадовцю «Укркосмосу» не дали приватизувати державний табір в Одесі
Кримінальна тінь Максима Кріппи: як засновник незаконних онлайн-казино ховає свої темні справи під прикриттям чесного бізнесмена

Коментарі:

comments powered by Disqus