«Красиво зіграний спектакль», — джерело про арешт активів горілчаного магната Євгенія Черняка у Росії

«Красиво зіграний спектакль», — джерело про арешт активів горілчаного магната Євгенія Черняка у Росії
«Красиво зіграний спектакль», — джерело про арешт активів горілчаного магната Євгенія Черняка у Росії

У понеділок медійний простір заполонила новина про арешт активів і соратників власника компанії «Global Spirits» Євгенія Черняка. До холдингу бізнесмена входять декілька десятків брендів, серед яких найвідоміші — «Хортиця», «Мороша», «Первак», «Шустов», «Ореанда» та інші. Загалом до складу групи Черняка входять  23 найменування.

Левову частку доходів Черняку приносить налагоджений бізнес у Росії та Білорусії. Незважаючи на те, що сам підприємець неодноразово заявляв, що припинив будь-яку діяльність у державі-агресорці (до речі, про Білорусь Черняк чомусь мовчить) після 24 лютого 2022 року, це не відповідає дійсності. Вчорашня ситуація з арештом активів мультимільйонера вкотре підтверджує, що його підприємства продовжували розливати та продавати алкоголь на території РФ. Інакше що б арештовували російські слідчі?

Незважаючи на однозначність історії, насправді все не так просто як здається. Як нам повідомило джерело, близьке до бізнеса Черняка, такі дії є «красиво зіграним спектаклем».

У тому, що відбувається з російським бізнесом Черняка розібралися журналісти порталу «Антикор».

Фейковий продаж

Неодноразово наші кореспонденти звертали увагу на те, що Євгеній Черняк продовжує виробляти та продавати алкогольні напої у Російській Федерації. Формально бізнес був перереєстрований на «фунтів»: новим власником двох заводів став працівник Черняка Олександр Беспалов. Незважаючи на те, що схема була очевидною, у Росії бізнес українського мультимільйонера ніхто не чіпав. Це можна  пояснити хорошими зв’язками Черняка з представниками російського «естеблішменту». Десятиліттями він виготовляв і продавав алкогольні напої не лише у Росії, а й у Білорусії.

Олександр Беспалов

У березні 2022 року холдинг «Global Spirits» Черняка заявив про вихід з російського ринку. Відповідне повідомлення опубліковане на сторінці Facebook компанії.

Публікація «Global Spirits» про припинення роботи у РФ

Незважаючи на повідомлення корпорації про повне припинення будь-якої господарської діяльності, фактично згортати роботу ніхто не планував. Навіть російські ЗМІ неодноразово проводили власні розслідування, котрі доводили те, що Черняк продовжує спокійно працювати в країні-агресорці. Станом на початок року, підприємства горілчаного магната займали близько 10 % ринку міцних напоїв у Росії. Звісно, це приносить колосальні доходи. За цим ідуть відрахування до російського бюджету. Як ми раніше встановили, за 2022 рік бізнес Черняка сплатив податків на загальну суму близько 23 мільярдів рублів або ж на майже 30 мільйонів доларів.

За версією видання «Форбс», статки власника «Global Spirits» станом на 2021 рік становили 470 мільйонів доларів.

Євгеній Черняк, «Форбс»

Левову частку активів олігарх мав у Росії та Білорусі. 2 завода бізнесмена за 2022 рік принесли йому 6 мільйонів доларів прибутку. Протягом усього 2023 року російські  ЗМІ писали про те, що мільярдер продовжує бути реальним власником алкогольних підприємств. Мотивація у них була своя. Начебто кошти з Росії через офшорні зони заходять в Україну, і за них фінансується українська армія. Українські ж ЗМІ неодноразово акцентували увагу влади, що Черняк сплачує десятки мільйонів доларів у бюджет РФ. За ці гроші можна виробляти  ракети, боєприпаси та танки.

Черняк якимось дивом довгий час залишався непоміченим. Він залишається єдиним бізнесменом, який працює між двох вогнів: і нашим, і вашим. З одного боку він начебто допомагає ЗСУ, а з іншого — вправно платить податки до бюджету РФ.

Вистава

У понеділок, 3 липня, весь російський інформаційний сегмент вибухнув гучною новиною — активи українського бізнесмена Черняка та його соратників арештували. Інкримінується їм фінансування Збройних сил України. Начебто бізнес Черняка переказав 500 мільйонів рублів на потреби ЗСУ через свій благодійний фонд «Хелп ЗП».

Для нас вся ситуація виглядає безглуздо і навіть дещо комічно, оскільки, як ми вже казали, у цій війні Черняк фінансує як Україну, так і Росію. Гроші не пахнуть. Окрім номінального власника заводів Черняка Олександра Беспалова, також був заарештований директор заводу бізнесмена «Родник и К» Олександр Лазутін.

Олександр Лазутін

«Власника» підприємств Черняка Беспалова відправили у СІЗО, а ось Лазутіна випустили. Начебто він визнав, що бізнес олігарха далі працював у Росії, та переказував кошти в Україну.

Кадри, які оприлюднили у ФСБ РФ не витримують критики: все виглядає надзвичайно постановочно. Офіс Черняка у Росії більше схожий на нелегальний колл-центр.

Кадри з обшуку в «компанії Черняка»

Ситуація надзвичайно неоднозначна: з одного боку є прямі підтвердження, що бізнес українського мультимільйонера продовжував працювати у Росії, з іншого все це надзвичайно схоже на постанову.

Цікаво, що така активність проявилася після того, як наші журналісти довели, що горілчаний магнат продовжує торгувати власним алкоголем на території РФ.

Як відреагував Черняк на новини про арешт своїх екс-працівників і номінальних власників компаній олігарха? — досить дивними жартами. За останні дні він опублікував 2 пости, котрі стосуються його російського бізнесу.

Публікації Черняка про розкриття його бізнесу у РФ

Якщо Вас цікавить, де зараз знаходиться бізнесмен, у нас є відповідь. Джерела у Державній прикордонній службі повідомили, що ще у червні він покинув Україну. На даний час він перебуває в Європі. Крайній пункт знаходження, про який ми знаємо — Німеччина.

Випивка по-білоруськи

У березні 2022 року через 2 тижні після початку повномасштабного вторгнення РФ (яке в тому числі відбувалося з Білорусії), компанія Черняка «Global Spirits» відзвітувалася про припинення роботи у Росії. А як же Білорусь?

Бізнесмен виробляв алкоголь у Білорусії ще з 2015 року. У 2018 році його компанія запустила новину про розширення виробництва у республіці.

Новина про запуск бізнеса Черняка у РБ

За нашими даними, горілчаний магнат не згорнув свій бізнес у державі, котра сприяла російському нападу на Україну. Це підтверджується також прес-релізами «Global Spirits» і коментарями самого Черняка. Жодного слова про діяльність у Білорусії там немає. Вони раптово «забули» про те, що працювали у країні, якою керує фейковий президент.

Горілчаний завод «Радамир», на якому розливає свій алкоголь Черняк належить владі Білорусії. Відповідно, прибуток підприємства напряму йде в бюджет «неадекватного сусіда».

Інформація про ПАО «Лікерно-горілчаний завод «Радамир» 

Сімейні справи

Журналістам «Антикору» вдалося виявити ще один надзвичайно цікавий факт: виявляється, що не лише Євген Черняк, а й його син Олександр має інтереси у Росії, при чому не абиякі.

Олександр Черняк

Черняк-молодший — є власником компанії «CarPrice», котра спеціалізується на продажі б/в автомобілів. Компанія протягом 5 останніх років працює на ринку Росії під двома юридичними особами: ТОВ «Картех» і ТОВ «Селанікар». Обидві фірми належать одному й тому ж кіпрському офшору — ТОВ «Вендебіта трейдинг Лімітед».

Якщо «Картех» знаходиться у стадії банкрутства, то з «Селанікар» не все так погано: підприємство за минулий рік мало дохід у розмірі 8.4 мільярдів рублів (близько 100 мільйонів доларів).

Фінансова звітність ТОВ «Селанікар»

Досліджуючи походження даного офшору, вдалося встановити, що через десятки підставних осіб і інших компаній, 17.1 % акцій підприємства належать саме Олександру Черняку.

Все зводиться до того, що фейковий спектакль під назвою «арешт активів Черняка» був ним же оплачений для продовження спокійної роботи не лише його горілчаного, а ще й автомобільного бізнеса сина.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus