Ніхто не зустрів: президент Німеччини пів години чекав біля дверей літака на катарських чиновників

Ніхто не зустрів: президент Німеччини пів години чекав біля дверей літака на катарських чиновників
Ніхто не зустрів: президент Німеччини пів години чекав біля дверей літака на катарських чиновників

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр майже 30 хвилин чекав біля дверей літака на офіційну зустріч чиновниками Катару після прибуття в країну в рамках 3-годинного візиту до Дохи.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Так, Президента Німеччини здійснив візит в Катар. Прибувши трохи раніше запланованого терміну, Штайнмаєр майже пів години чекав під палючим сонцем біля дверей бундесверівського літака Airbus A350, перш ніж державний міністр закордонних справ Катару прибув, щоб прийняти главу німецької держави. 

Зазначається, що військова почесна варта була на місці, які і посол Німеччини в Катарі, проте жоден катарський чиновник не був присутній, щоб офіційно привітати президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра в Досі. 

Видання пише, що Президент Німеччини провів майже 30 хвилин свого офіційного 3-годинного візиту до Дохи біля дверей літака зі складеними на грудях руками.

Читайте по темі: В Instagram зафіксували масовий збій

Повідомляється, що навіть попри затримку з дипломатичними формальностями після прибуття катарського міністра, Штайнмаєр вчасно вирушив з аеропорту на заплановану зустріч з правлячим еміром Катару, шейхом Тамімом бін Хамадом Аль Тані.

Дипломатична плутанина змусила журналістку DW Розалію Романець, яка подорожувала зі Штайнмаєром, задатися питанням, чи була допущена помилка в плануванні, чи чиновники в арабській країні охололи до Німеччини після того, як Штайнмаєр під час своєї триденної поїздки до регіону провів час в Ізраїлі, потім дві ночі в Омані і лише три години в країні Перської затоки.

Видання підкреслює, що в Німеччині вплив Катару на війну між Ізраїлем і ХАМАС вважається дещо суперечливим, оскільки Катар є домом для політичного крила ХАМАС. Це змусило декого замислитися над тим, чи не була, як пише видання, очевидна зневага в середу відповіддю на заяви, зроблені нещодавно міністром закордонних справ Німеччини Аннеленою Бербок напередодні давно запланованого візиту Аль Тані до Берліну ще в жовтні.

"Ми не сприймаємо підтримку терору. Щоб покласти край цьому тероризму, такі країни, як Катар, несуть особливу відповідальність", – заявила тоді Бербок в інтерв’ю суспільному мовнику ZDF.

Кажуть, що Катар був обурений цими коментарями. Також вважається, що країна надіслала щонайменше 1,5 мільярда доларів до контрольованого ХАМАС сектору Газа, щоб частково профінансувати зарплати лікарняного та адміністративного персоналу. Катар заявив, що переказ коштів здійснюється з дозволу Ізраїлю.

Видання пише, що Штайнмаєр перебував у Катарі, щоб обговорити з катарським керівництвом зусилля зі звільнення німецьких заручників, які утримуються бойовиками ХАМАС.

"Я впевнений, що Катар зробить все можливе, щоб сприяти звільненню німецьких заручників", – сказав він журналістам у Досі після переговорів з Аль Тані.

Він додав: "Ми повинні розуміти, що в такій складній переговорній ситуації не може бути ніяких гарантій".

Президент Німеччини також підкреслив, що звернувся до керівництва Катару з проханням продовжувати зусилля зі звільнення всіх заручників і висловив сподівання на хороші новини з цього приводу найближчими днями.

Катар вже "використав свій вплив тут, в регіоні, а також на ХАМАС", щоб стати посередником в укладенні угоди між ворогуючими сторонами, додав Штайнмаєр, маючи на увазі перемир’я, досягнуте за посередництва, яке до цього часу означало шестиденну паузу в бойових діях між Хамас і Ізраїлем, а також обмін заручників, які утримуються в Газі з моменту нападів 7 жовтня, на палестинських ув’язнених, які перебувають в ізраїльських в’язницях. 

Читайте по темі: У Німеччині киянина-трансгендера побили українські підлітки та спалили волосся, — ЗМІ

Повідомляється, що загалом з ізраїльських в’язниць було звільнено 180 палестинських в’язнів, тоді як ХАМАС звільнив понад 80 заручників, у тому числі 60 ізраїльтян. 

Катар став останньою зупинкою турне Штайнмаєра регіоном, яке включало візит до Ізраїлю, де він зустрівся з президентом Ізраїлю Ісааком Герцогом і родичами заручників, викрадених в секторі Газа, а також зупинку в Омані у вівторок.

Ні Катар, ні Штайнмаєр, ні німецькі офіційні особи не прокоментували незвичну дипломатичну затримку в аеропорту.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus