Світовий гігант PepsiCo заборонив використовувати тему війни в Україні в рекламних матеріалах

Світовий гігант PepsiCo заборонив використовувати тему війни в Україні в рекламних матеріалах
Світовий гігант PepsiCo заборонив використовувати тему війни в Україні в рекламних матеріалах

Внесена до списку міжнародних спонсорів війни американська компанія PepsiCo (бренди Lay’s, Mirinda, Pepsi, Sandora, 7up, "Чудо", "Слов’яночка", "Садочок", "Сандорик" та ін.) забороняє згадувати про російську агресію у своїй рекламі . При чому, в самій Україні. Так, при пошуку нового рекламно-піар-агентства в країні компанія виставила жорстку умову для потенційного партнера виключити в майбутніх рекламах та комунікаціях будь-яку згадку про війну чи підтримку України та ЗСУ.

Це випливає з дослідження, проведеного активістською групою B4Ukraine – коаліцією українських та міжнародних організацій громадянського суспільства. Зазначається, що PepsiCo чітко вказує на те, що в її рекламі забороняються:

  • будь-які згадки про війну, бойові дії, агресію, армію, особовий склад (з боку бренду), ЗСУ;
  • говорити про підтримку України та ЗСУ;
  • будь-які негативні посилання, що "створюють відчуття "небезпеки".
PepsiCo забороняє згадувати про російську агресію у своїй рекламі eidqiuhidzxroz

"Восени 2023 року компанія PepsiCo при пошуку нового рекламно-піар-агентства в Україні поставила умовою для потенційного партнера виключити будь-яку згадку про війну або підтримку України та її армії в майбутніх комунікаціях. B4Ukraine зв’язалася з офісами Pepsi в Україні та США з проханням прокоментувати це, але на момент публікації не отримала відповіді", – розповіли у Euromaidan Press.

При цьому наголошується: у повідомленні на сторінці PepsiCo в Instagram від 17 жовтня 2023 року повідомлялося, що її "волонтери роздали продуктові набори 1 200 сім’ям у місті Бородянка, чиї будинки були зруйновані". Однак, хто саме жорстоко зруйнував будинки цих людей, не уточнювалося.

"Волонтери PepsiCo роздали продовольчі набори 1 200 родинам Бородянки, житло яких було зруйновано. Наша допомога все ще є вкрай необхідною. Щиро дякуємо всім волонтерам, які не залишились осторонь і присвятили свій вихідний день благородній меті", – йдеться в пості.

PepsiCo не стала вказувати, хто зруйнував будинки в Бородянці

Чому PepsiCo ховається від війни

Можливу ж причину подібної позиції PepsiCo аналітики вбачають у тому, що вона не лише досі продовжує працювати в Росії, а й значно збільшила в ній прибуток. Принагідно сплачуючи податки до скарбниці РФ.

"Чистий прибуток PepsiCo в Росії минулого року зріс на 333%, до 525 млн доларів. Компанія виплатила Кремлю близько 115 млн доларів податків. Зараз культова Pepsi Cola продається під брендом Evervess-Cola, хоча звичайну Pepsi Cola, як і раніше, легко купити в російських супермаркетах завдяки так званому паралельному імпорту", – констатували вони.

PepsiCo – спонсор війни

Раніше Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) внесло PepsiCo до переліку міжнародних спонсорів війни. Зазначивши: за наявною інформацією, "чіпси Lay’s компанії PepsiCo були виявлені у харчових пайках російських солдатів".

Читайте по темі: Повітряні оборонці на Полтавщині збили керовану авіаракету росіян

Водночас, зазначили там, попри заяву компанії у березні-2022 про припинення рекламної діяльності та виробництво напоїв у Росії у зв’язку з її повномасштабним вторгненням в Україну, у серпні 2022 року виробництво напоїв 7Up та Mirinda під брендами Evervess та Frustyle відновилося. А в березні 2023 року відновилося виробництво напою "Pepsi" – під брендами "Evervess" та "Любимый".

"Крім того, PepsiCo запустила в країні новий бренд лимонаду під назвою "Российский подарок" на заміну попереднім продуктам. Компанія також продовжує виробництво та дистрибуцію інших товарів: чіпси, снеки та молочні продукти", – наголосили в НАЗК.

Понад те, зазначили там, на відсутність щирих намірів залишати російський ринок також вказує, що на кар’єрній сторінці компанії перераховано понад 580 відкритих вакансій у Росії. "Створюючи робочі місця іноземні компанії звільняють кремль від тягаря виплат по безробіттю та пов’язаних із цим соціальних проблем", – констатували в агентстві.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus