Використовують досвід COVID-19: Україна готується до наближення пандемії "хвороби Х"

Використовують досвід COVID-19: Україна готується до наближення пандемії "хвороби Х"
Використовують досвід COVID-19: Україна готується до наближення пандемії "хвороби Х"

За словами очільника МОЗ, у системі охорони здоров’я забезпечили кадровий ресурс. Для боротьби з новим захворюванням важливі мережі лабораторій і партнерство з європейськими країнами.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що Україна наближається до пандемії "хвороби Х", але водночас може вже спертися на набутий досвід під час пандемії COVID-19. Про це глава МОЗ заявив на брифінгу 24 січня.

Очільник відомства сказав, що, згідно з проведеним міжнародними експертами та ВООЗ медіамоніторингом, найбільше фейків і непідтвердженої інформації про те, що "хворобу Х" нібито приховують на глобальному рівні, поширюється саме в Україні.

Ляшко уточнив, що під згаданим захворюванням розуміють будь-яку хворобу, яка з’являється раптово і веде до наслідків, які можна порівняти з 2020 роком.

На 77-й асамблеї ВООЗ, яка відбудеться наприкінці травня, можуть проголосувати за нову "пандемічну угоду", яка регулюватиме механізми роботи під час гіпотетичного спалаху інфекційного захворювання. Україна, як і інші країни світу, готує до цього свою систему охорони здоров’я.

"У системі охорони здоров’я забезпечили кадровий ресурс, покращили матеріально-технічну базу та запустили глобальне партнерство, яке дає змогу бути готовим до викликів, пов’язаних із "хворобою Х", — зазначив міністр, додавши, що в МОЗ виокремили три основні компоненти готовності до нової пандемії: кадровий персонал, мережі лабораторій та партнерство з європейськими країнами.

Читайте по темі: ВООЗ фіксує суттєве зростання кількості хворих на холеру

У системі охорони здоров’я України зайнято близько 15 тисяч співробітників. Фінансування галузі за останні три роки зросло майже вдвічі. У 2021 році виділяли 2,6 млрд грн держкоштів, тепер же — 4,9 млрд.

Покращується й матеріально-технічна база медзакладів. Загалом торік 193 заклади отримали пакет від Національної служби здоров’я України (НСЗУ) під назвою "Готовність до епідемії або спалаху до інфекційних хвороб".

За словами Ляшка, у медзакладі працюють фахівці, які мають пройти тренінги. До всього іншого, мають бути обласні реанімаційні відділення та необхідне обладнання. На базі закладів формується запас — медичний кошик — перелік відповідних лікарських засобів на три місяці, уточнив міністр.

 

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus