Російський олігарх Фрідман хоче отримати чверть бюджету Люксембургу у якості компенсації

Російський олігарх Фрідман хоче отримати чверть бюджету Люксембургу у якості компенсації
Російський олігарх Фрідман хоче отримати чверть бюджету Люксембургу у якості компенсації

Власник фірми Veon, що володіє «Київстаром», Михайло Фрідман вимагає від Люксембургу $15,8 млрд компенсації за «експропрійовані» активи. Це чверть річного бюджету європейської країни.

Про це пишуть росЗМІ.

Фрідман вимагає від Люксембургу $15,8 млрд: деталі

Фрідман подав позов до країни ще у лютому 2024 року. Йдеться про активи акцій люксембурзьких компаній, через які він інвестував в Альфа-банк, X5 Group, Veon та ін. Їх ціна становить $8 млрд. Вони були заморожені у рамках накладення санкцій на проросійського олігарха.

Якщо Фрідман не доб’ється свого, то планує позиватись у Комісію ООН з права міжнародної торгівлі або у Стокгольмський арбітраж.

Читайте по темі: Країни G20 домовилися працювати над «податком для мільярдерів»

Нагадаємо, що у квітні Михайло Фрідман і його бізнес-партнер Петр Авен скасували через суд Євросоюзу санкції, введені проти них у 2022 році. При цьому у нього залишились санкції з іншого пакету, 2023-го.

Яка доля Фрідмана зараз

Фрідман входить до переліку санкцій ЄС через вторгнення росії в Україну. ЄС називає Фрідмана «провідним російським фінансистом і помічником найближчого оточення путіна».

20 жовтня 2022 року президент України Володимир Зеленський ввів санкції проти 1374 компаній та 256 російських бізнесменів. Серед них і Михайло Фрідман, який володіє ABH Ukraine Limited. Шляхом санкцій його активи в Україні віддано у розпорядження АРМА.

3 грудня 2022 року Національне агентство з боротьби зі злочинністю Великої Британії затримало Михайла Фрідмана.

Олігарху було висунуто звинувачення у відмиванні грошей, змові з метою обману Міністерства внутрішніх справ і наданні неправдивих свідчень. Його відправили під домашній арешт.

4 квітня 2023 року Національне агентство з боротьби зі злочинністю Великої Британії (NCA) припиняє два з трьох напрямів розслідування щодо російського мільярдера Михайла Фрідмана після 4 місяців арешту. З жовтня олігарх переїхав до Ізраїлю і наразі регулярно приїздить до москви.

18 серпня 2023 року БЕБ склало підозру російському олігарху у відмиванні 100 млн грн Sense Bank.

5 вересня 2023 року Служба безпеки України склала підозру на російського олігарха Михайла Фрідмана. Його підозрюють у фінансуванні війни проти України. За даними правоохоронців, банк Фрідмана у росії Альфа-Банк кредитує російських військових та оборонні підприємства рф. А фірми олігарха постачають у російські військові частини сухпайки, одяг та іншу продукцію під торговим знаком «армия россии».

У грудні 2023 року СБУ оголосила у розшук Михайла Фрідмана.

Читайте по темі: На Хмельниччині судитимуть членів шахрайської ОЗГ, які завдали потерпілим збитків на суму близько ₴4 мільйонів

 

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Колишнього посадовця Агенції оборонних закупівель Черненка затримала СБУ: обіцяв за винагороду сприяти у закритті справи
АРМА розпочинає оцінку арештованого майна столичного ТРЦ "Гулівер" Поліщука
Ватажку "ЛНР" Пасічнику оголосили нову підозру
Антикорупційний суд продовжив арешт експосадовців СБУ
Правоохоронці затримали колаборанта, який допомагав росіянам «зомбувати» жителів Куп’янська під час окупації
Євросоюз передав Україні перший транш у 1,5 мільярда євро з прибутків заморожених активів Росії
Ексдержсекретар США Помпео: В разі перемоги на виборах Трамп може створити програму лендлізу на $500 мільярдів для України
Вбивство Ірини Фаріон було ретельно підготовлене, не виключають причетність Росії, - МВС
Правоохоронці затримали російського диверсанта, який підпалював електропідстанції на Черкащині
ЗМІ: Устаткування Південної Кореї опинилось на військових заводах Росії

Коментарі:

comments powered by Disqus