Іран продовжує збільшувати запаси збагаченого урану: в МАГАТЕ занепокоєні

Іран продовжує збільшувати запаси збагаченого урану: в МАГАТЕ занепокоєні
Іран продовжує збільшувати запаси збагаченого урану: в МАГАТЕ занепокоєні

Іран за квартал знову збільшив запаси збагаченого урану – на 20,6 кг порівняно із лютим 2024 року. Йдеться про уран, збагачений практично до збройового рівня – до 60%.

Як пише видання Associated Press, про це йдеться в конфіденційному звіті Міжнародного агентства з ядерної енергії (МАГАТЕ). Таким чином, зараз запаси урану, збагаченого до рівня 60%, у Тегерана досягли 142,1 кг.

Крім того, за даними МАГАТЕ, загальний обсяг запасів усіх видів збагаченого урану за квартал зріс на 675,8 кг та у травні склав 6201,3 кг.

Зазначимо, що для виробництва ядерної зброї потрібне збагачення урану до 90%.

В агенстві підкреслили, що збагачений до 60% уран є "коротким технічним кроком" від рівня зброї в 90%. З близько 42 кг урану, збагаченого до 60%, теоретично можна створити одну атомну бомбу у разі його подальшого збагачення до 90%.

Читайте по темі: Саудівська Аравія поглиблюватиме відносини з Іраном

У грудні 2023 року в МАГАТЕ заявили, що Іран знову наростив темпи виробництва збагаченого урану і має достатню кількість збагаченого до 60% урану, щоб створити три атомні бомби, довівши рівень збагачення до 90%.

Тегеран заперечує підозри про наміри створення атомної бомби.

Нагадаємо, що в ядерній угоді, укладеній у 2015 році, Іран взяв на себе зобов’язання не перевищувати рівень збагачення урану на 4%. Однак після виходу з угоди США за президентства Дональда Трампа Тегеран заявив про поступову відмову від своїх зобов’язань у рамках цієї угоди.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus