Ексгенералу СБУ Наумову оголосили підозру в підробці документів для сербського суду

Ексгенералу СБУ Наумову оголосили підозру в підробці документів для сербського суду
Ексгенералу СБУ Наумову оголосили підозру в підробці документів для сербського суду

Колишньому начальнику Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрію Наумову повідомлено про підозру в організації підроблення офіційних документів для уникнення кримінальної відповідальності в Республіці Сербія.

Про це повідомляють Офіс генпрокурора та ДБР

7 червня 2022 року Наумов намагався виїхати з території Республіки Сербія до Північної Македонії через прикордонний пункт на автівці BMW X6 PMV, яка формально начебто належить його дружині. Під час проходження митного контролю у нього виявили майже 593 тис євро, понад 120 тисяч доларів США та два смарагди, які він приховував. Сербські правоохоронці затримали ексчиновника.

Слідством встановлено, що все це майно та кошти були отримані фігурантом злочинним шляхом під час перебування ним на посадах директора Державного підприємства "Центр організаційно-технічного та інформаційного забезпечення управління зоною відчуження Чорнобиль" та у Службі безпеки України.

Однак, щоб створити у сербських правоохоронних та судових органів хибне уявлення щодо законності походження коштів та майна, експосадовець організував виготовлення підроблених офіційних документів. Йдеться про договір позики - поворотної фінансової допомоги, начебто укладений між його батьком та третьою особою, а також акт надання коштів до цього договору.

Читайте по темі: Колишній начальник Західного міжрегіонального управління Мін’юсту отримував хабарі за закриття виконавчих проваджень

Після отримання від спільників пакету підроблених документів, він передав їх Спеціалізованому антикорупційному департаменту Вищого суду у місті Ніш Республіки Сербія.

Зазначається, що у взаємодії з сербськими правоохоронними органами в рамках міжнародно-правового співробітництва слідчі ДБР та прокурори Офісу генпрокурора довели факт підробки цих документів та передали їх сербському суду.

Наумов очолював Головне управління внутрішньої безпеки СБУ з літа 2019 року до липня 2021 року. 2020 року президент Зеленський присвоїв йому звання бригадного генерала.

Раніше Наумов працював у Генпрокуратурі та Державному агентстві з управління Чорнобильською зоною відчуження. На своїй посаді начальник управління внутрішньої безпеки СБУ відповідав за контроль самих СБУшників, щоб ті не йшли на корупцію. Інформація про роботу цього підрозділу – секретна.

Журналіст Юрій Бутусов називав Наумова "правою рукою" і другом глави СБУ Івана Баканова. Деякі джерела УП ідентифікували його заледве не як "гаманець" Баканова.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus