Британська розвідка: Кремль пішов на ризик. Чим обернулося для РФ вербування зеків на війну

Британська розвідка: Кремль пішов на ризик. Чим обернулося для РФ вербування зеків на війну
Британська розвідка: Кремль пішов на ризик. Чим обернулося для РФ вербування зеків на війну

Повернення на свободу колишніх ув’язнених, яким вдалося завершити контракт на війні проти України, викликало зростання злочинності в Російській Федерації. Уряд країни-агресора готовий піти на таку ризиковану практику, щоб продовжувати повномасштабне вторгнення.

Утім, негативні наслідки турбують навіть російських чиновників. На це звернула увагу британська розвідка. Її звіт було опубліковано 26 червня в акаунті на платформі X (раніше Twitter) міністерства оборони Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії.

Публічно своє занепокоєння висловили кілька депутатів Держдуми.

Наприклад, очільниця комітету із захисту сім’ї, питань батьківства, материнства й дитинства Ніна Останіна попередила: злочинів буде більше, адже ці ексв’язні не соціалізовані. В інтерв’ю одній із пропагандистських газет вона висловила впевненість у тому, що колишні зеки мають перебувати під постійним контролем правоохоронних органів, суспільство необхідно захищати від таких людей. У законодавстві РФ щодо цього потрібні зміни, упевнена Останіна.

Депутат Держдуми Максим Іванов також заговорив про ймовірне зростання злочинності після повернення російських зеків із "СВО".

Читайте по темі: У Запоріжжі прогриміли вибухи

А перший заступник голови комітету з оборони Олексій Журавльов заявив, що ув’язненим, відправленим воювати, не слід дозволяти повертатися до Росії доти, допоки не буде досягнуто "перемоги" РФ.

Розвідка Великобританії вважає, що держава-агресор вербує ув’язнених для війни як мінімум із липня 2022 року. Ініціатором цієї практики був ексватажок приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин.

Прикметно, що генпрокуратура Росії припинила публікувати офіційну статистику злочинності з 1 січня 2023 року. Частково це може бути пов’язане зі зростанням насильницьких злочинів, які скоюють колишні зеки після їх повернення додому.

За підрахунками видання "Верстка" (на квітень 2024 року), щонайменше 107 росіян були вбиті та ще 100 серйозно поранені окупантами, які повернулися фронту.

Кремль пішов на ризик: розвідка Британії розповіла, чим обернулося для РФ вербування зеків на війну qhiqqhiqtdiqzroz

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus