Помер перший віцепрезидент Світового конгресу українців Стефан Романів

Помер перший віцепрезидент Світового конгресу українців Стефан Романів
Помер перший віцепрезидент Світового конгресу українців Стефан Романів

Співголова Союзу українських організацій Австралії та перший віцепрезидент Світового конгресу українців Стефан Романів раптово помер у лікарні Варшави. Йому було 68 років.

Про це повідомили в Союзі українських організацій в Австралії (AFUO) та Світовому конгресі українців.

Там розповіли, що Романів знепритомнів два дні тому у Варшаві дорогою з Литви, де був на конференції. Його негайно доставили до лікарні, куди також приїхали його діти. Згодом його сім’я має повідомити про заходи прощання з Романівим.

У Союзі українських організацій в Австралії кажуть, що Стефан Романів мав «величезний вплив — як невтомний лідер громади, патріот, воїн, наставник і друг».

«Для багатьох із нас він був українсько-австралійським героєм, справжньою легендою», — кажуть в організації.

На звістку про смерть Романіва також відреагував мовний омбудсмен Тарас Кремінь. Він написав, що той був одним із найбільш відомих представників української діаспори та популяризатором української національної ідеї у світі. За словами Кременя, «голос Романіва — це голос незламної нації».

Читайте по темі: Окупанти скинули вибухівку з дрона на Херсонщині, загинув чоловік

Посол України в Австралії Василь Мирошниченко написав, що зі смертю Стефана Романіва країна втратила «великого патріота України, справжнього лідера не лише української громади Австралії, а й усього світового українства».

У Міністерстві закордонних справ України висловили співчуття через передчасну смерть Стефана Романіва, якого там назвали «людиною-легендою, що зробила вагомий внесок у справу міжнародного визнання Голодомору в Україні 1932-1933 років».

Міністр Дмитро Кулеба сказав, що життя Романіва «є зразком палкої любові до України та її народу, міцної і непідкупної віри в перемогу нашої держави».

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus