Стали відомі 11 вимог щодо нацменшин, які Будапешт висунув Україні

Стали відомі 11 вимог щодо нацменшин, які Будапешт висунув Україні
Стали відомі 11 вимог щодо нацменшин, які Будапешт висунув Україні

"Європейська правда" публікує перелік з 11 вимог щодо нацменшин, які угорський прем’єр Віктор Орбан висунув в обмін на згоду підтримати початок переговорів про вступ України в ЄС.

Про це йдеться у статті "Європейської правди".

Досі угорські вимоги були непублічними. Україна отримала цей список ще у січні від глави угорського МЗС Петера Сійярто.

Відтоді тривають переговори щодо нього, але весь цей час угорська сторона виступає проти оприлюднення списку.

Крім того, щоб виконати угорський ультиматум, віцепрем’єрка з питань європейської інтеграції Ольга Стефанішина була змушена виголосити заяву про те, що українська сторона налаштована повністю втілити 11 вимог від Угорщини.

Читайте по темі: Дорога України до ЄС буде набагато коротшою, ніж в інших країн, - Стефанішина

З цього переліку половина стосується угорськомовної освіти, зокрема, забезпечення використання угорської мови в усьому освітньому процесі, можливість отримати переклад угорською завдань ЗНО та національного мультипредметного тесту, запровадження статусу "заклад загальної середньої освіти національної спільноти" тощо.

Також є пункти щодо статусу територій, де історично проживають українські угорці, наприклад, автоматично визнати "традиційно угорськими" усі населені пункти Закарпаття, навіть ті, в яких угорці історично ніколи не жили. Деякі з цих пунктів є проблемними і досягти компромісів щодо них не вдається.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus