Родина бізнесменів Владислава та Олексія Володських вкрала в держави 30 мільйонів на харчах для ЗСУ

Родина бізнесменів Владислава та Олексія Володських вкрала в держави 30 мільйонів на харчах для ЗСУ
Родина бізнесменів Владислава та Олексія Володських вкрала в держави 30 мільйонів на харчах для ЗСУ

Гірка слава родини Гринкевичів, які наживалися на поставках товарів для військових, не дає спокою сім’ї запорізьких бізнесменів Владислава та Олексія Володських.

Про це повідомляє Антикор.

Фірми сина і батька часті учасники тендерів на поставку продуктів харчування у військові частини. І чи не на кожній із них вони «нагрівали» державу на суми від 11% до 100% від вартості товару, конвертуючи накрадене в дорогі автівки. Проте поки слідство взялось за справу, інтереси родини Володських у постачанні продуктів військовим продовжують задовольнятись через фірми партнерів.

Владислав та Олексій Володські контролюють фірми ТОВ «Твій хліб», ТОВ «Регіон продукт», ТОВ «Регіон продукт плюс» і ТОВ «Чудові страви». Усі вони були постачальниками продуктів для військових протягом 2022-2023 років. У квітні 2024 року заступник командира однієї з військових частин пожалівся на те, що «Твій хліб» виконує свої зобов’язання лише на 45%. Найгірша ситуація з поставками харчів у пунктах постійної дислокації, де перебувають бійці після поранення і військові, які охороняють частину. Через таку ситуацію в червні 2024 року ТОВ «Твій хліб» «викинули» зі списку постачальників товарів для Збройних сил України.

Куди більш шокуюча ситуація з трьома іншими фірмами родини Володських. З матеріалів кримінальної справи стало відомо, що ТОВ «Регіон продукт», керівником якого був Олексій Володський, із 1 січня 2022 року по 15 серпня 2023-го виграло тендерів на поставку харчів у військові частини на суму 38,7 млн гривень. В той же час при поставках товарів до структурних підрозділів Міністерства оборони фірмою робилась націнка у розмірі від 11% до 100%. Такий «шахер-махер» Володських призвів до збитків державі на суму більше 31 мільйони гривень.

Читайте по темі: ДРГ окупантів продовжують спроби прорватися на Сумщину, але Сили оборони їх знищують, - ОВА

У ході поставок для ЗСУ ТОВ «Регіон продукт» проводило операції з іншими фірмами Володських – ТОВ «Регіон продукт плюс» та ТОВ «Чудові страви». Вони також фігурують у зазначеній кримінальній справі.

За даними слідчих, аби легалізувати вкрадені у держави мільйони, ділки купували дорогі автомобілі. Усього за період з початку січня 2022 року по серпень 2023-го керівництвом та співробітниками «Регіон продукту» було придбано автівок на 20,3 млн гривень.

Серед них, зокрема, елітні автомобілі Mercedes-Benz S400d, Range Rover Evoque, Porsche Cayenne та дві Toyota Land Cruiser. «Внаслідок завищення вартості товару, який поставляється на адресу МО України, посадовими особами акумулювалися значні надприбутки, за які в подальшому здійснювалась купівля транспортних засобів, що використовуються безпосередньо членами злочинної групи. Вищевказане свідчить про легалізацію доходів, одержаних злочинним шляхом», - говориться в матеріалах справи.

Цікаво, що переліку куплених автівок значиться Porsche, і за даними ЗМІ в момент зриву поставок продуктів харчування для військових, Владислав Володський купив машину саме цієї марки для своєї коханки.

Справа про завищені суми товарів зі сторони «Регіон продукт» важлива ще й тому, що слідчі вбачають змову Володських зі співробітниками Міністерства оборони, з якими, вочевидь, ділилися награбованим.

У серпні 2023 року в складських приміщеннях ТОВ «Регіон продукт» та ТОВ «Чудові страви» у Києві відбулися обшуки. Рішенням суду від 2 листопада 2023 року було прийнято рішення про арешт вилученого майна та, зокрема, продуктів харчування.

Окрім того, іншою ухвалою суду був накладений арешт на автомобілі Lexus ES 250, Audi A5, Mercedes-Benz GLE 300D, Mitsubishi Lancer EVO IX, Toyota Camry, Toyota Land Cruiser та Mercedes-Benz S 400, які використовувались керівництвом та співробітниками «ТОВ «Регіон продукт». У клопотанні про накладення арешту на автівки прокурор посилався на згадану раніше кримінальну справу, з якої вбачається, що злочинна група, яка накручувала ціни на продукти для армії, легалізувала награбоване саме через купівлю автомобілів. 24 жовтня 2023 року на вказані авто був накладений арешт суддею Печерського районного суду.

Вказаний обшук у складських приміщеннях, які використовували фірми Владислава та Олексія Володських, був не єдиним. 1 листопада 2023 року правоохоронці обшукали офіси за адресою Січових Стрільців, 84 А, які за даними слідства перебувають у користуванні ТОВ «Регіон продукт» та ТОВ «Чудові Страви». Під час обшуку була вилучена документація різних фірм і ФОПів, комп’ютерна техніка та мобільні телефони.

У переліку компаній, чиї документи були вилучені, бачимо ТОВ «Лакталіс». Згідно з інформацією на сторінці Владислава Володського в мережі LinkedIn, у цій компанії він працював близько 7 років. Це дочірне підприємство французької компанії з виробництва молочних продуктів Lactalis, найвідомішими марками якої є President та Фанні. До речі, серед арештованих товарів на складах ТОВ «Регіон продукт» були якраз продукти цих марок.

Ще однією цікавою фірмою, документи якої були вилучені під час обшуків в офісах «Регіон продукт» на Січових Стрільців - є ТОВ «Трейд граніт інвест».

Читайте по темі: Запеклі бої тривають на 12 напрямках, - Генштаб ЗСУ

За результатами тендерів ця компанія потрапила до затвердженого списку постачальників продуктів харчування для Збройних сил України у другому півріччі 2024 року. Засновницею «Трейд граніт інвест» є Юлія Павліченко. Вона раніше керувала компанією «Максмед Інтернешнл», яку пов’язують із впливовим соратником колишнього президента України Порошенка Олександром Грановським. ЗМІ зазначають, що ця фірма блокувала торги «Укрзалізниці» на мільярди гривень через оскарження в Антимонопольному комітеті.

Отже, навіть якщо «Трейд граніт інвест» напряму і не пов’язана із родиною Володських, але чомусь її первинна документація була вилучена саме з їхніх офісів. Такий збіг дає привід думати про певний зв’язок. А отже фактично Владислав та Олексій Володські попри слідство по їхнім фірмах, які підозрюють у грабунку держави, продовжуватимуть наживатись на бюджеті за рахунок поставок харчів в армію.

Окрім того, що фірми Володських обікрали державу щонайменше на 31 млн гривень, вони також не розраховуються перед кредиторами. У судовому реєстрі є безліч справ, які стосуються боргових зобов’язань ТОВ «Твій хліб», який був постачальником харчів для армії в першому півріччі цього року. Зокрема, тільки у травні-червні цього року одразу три компанії подали до суду щодо відшкодування компанії «Твій хліб» боргів. Загальна сума по цим трьом справам – 11,6 мільйонів гривень.

Резонанс із родиною Гринкевичів призвів до їхнього арешту. Вони перебувають під слідством, а суд кінець кінцем має винести справедливе покарання за розкрадання армії в часи війни. Ситуація з Владиславом та Олексієм Володськими не менш кричуща. Вони не просто не постачали вчасно продукти харчування Збройним силам України, вони вкрали в держави 30 мільйонів, які легалізували за допомогою купівлі Поршів та Ленд крузерів. Слідство, яке йде по їхнім фірмам, має довести їхню злочинну діяльність, що посадить їх на лаву підсудних.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus