Підприємця, який надавав послуги підряднику «Росенергоатому», покарали умовно

Підприємця, який надавав послуги підряднику «Росенергоатому», покарали умовно
Підприємця, який надавав послуги підряднику «Росенергоатому», покарали умовно

Бориспільський міськрайонний суд Київської області визнав фізособу-підприємця винним у пособництві державі агресору.

Про це повідомляє "Судовий репортет" у вироку від 20 червня.

Обвинувачений має вищу технічну освіту, закінчив у 1993 році Іванівський державний енергетичний університет ім. В.І. Леніна (м. Іваново, РФ) за спеціальністю «Атомні електростанції та установки», кваліфікація: інженер-фізик, теплоенергетик, підвищив кваліфікацію в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка і має кваліфікацію та навички для проведення аналітичних досліджень у сфері атомної енергетики.

Чоловік зареєстрований як фізична особа-підприєець і водночас є директором ТОВ «Аналітичний центр «Альгіз». Основним видом діяльності компанії є дослідження й експериментальні розробки у сфері інших природничих наук.

Із 2021-2022 років ТОВ «АЦ «Альгіз» мало господарські взаємовідносини з ДП «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом»» і низкою приватних українських компаній щодо розробки документації для комплекту обладнання для реконструкції системи охолодження генератора енергоблока №2 Південноукраїнської АЕС.

Читайте по темі: Суд у Німеччині заборонив віддавати нацистське вітання лівою рукою

У квітні 2021-го обвинувачений також уклав договір із російським ООО «Инженерный центр «Электродинамика» і зобовʼязався надати послуги розробки «Методики анализа влияния пожаров на безопасность энергоблоков первой очереди Курской АЭС, остановленных для вывода из эксплуатации». Вартість послуг склала понад 1 млн російських рублв.

У січні 2022-го підприємець знову пілписав договір із ООО «Инженерный центр «Электродинамика», зобовʼязавшись надати послуги, а сам:  «Анализ влияния пожаров и их последствий на безопасный останов и расхолаживание реакторной установки, локализацию и контроль радиоактивных выбросов в окружающую среду энергоблока № 1 Курской АЭС-2. Отчет о наличии противопожарной защиты энергоблока № 1 Курской АЭС-2»». згідно технічного завдання Замовника. Вартість послуг за договором склала більше 4 мільйонів російських рублів.

Після повномасштабного військового вторгнення Російської федерації на територію України обвинувачений продовжив співпрацю з ООО «ИЦ «Электродинамика» як фізична особа-підприємець без документального оформлення таких взаємовідносин.

По 20 лютого 2024 року чоловік систематичоотримував на електронну скриньку від представників ООО «ИЦ «Электродинамика» методичні вказівки Державної корпорації з атомної енергії «Росатом», технічні завдання, листи, проєкти договорів, зауваження, вказівки щодо виконання поставлених завдань та ін.

Обвинувачений зібрав та проаналізував певну інформацію, провів розрахунки, підготував і надіслав замовнику розрахунки для атомних енергоблоків Курської АЕС, Курської АЕС-2, Кольської АЕС, Ленінградської АЕС та підготовлені по них звіти для використання ООО «ИЦ «Электродинамика» під час участі в державних закупівлях АО «Концерн Росэнергоатом» на виконання державних програм розвитку атомної енергетики в Російській федерації у період до 2030 року.

Під час проведення досліджень, підготовки звітів і розрахунків обвинувачений контактував із засновником та директором ООО «Инженерный центр «Электродинамика» і представником цього підприємства. У месенджерах Тelegram і WhatsApp вони обговорювали поточні робочі питання, розмір грошової винагороди за виконану роботу, а також обсяг додаткових та супутніх витрат, повʼязаних із забезпеченням робочого місця в умовах відсутності стабільного електропостачання через постійні ракетні обстріли міста Києва та Київської області зі військовими силами РФ.

За таку роботу з квітня 2022 і по лютий 2024 обвинувачений отримав від ООО «ИЦ «Электродинамика» на свої карткові рахунки винагороду в сумі 4,2 млн грн, які були перераховані невстановленими особами через майданчик криптовалютної біржі.

Своїми діями підприємець фактично допомагав у розвитку атомної енергетики РФ, яка забезпечує фінансування державного бюджету РФ, сприяє безперебійному електропостачанню військово-промислового комплексу, військових частин, підприємств важкої та легкої промисловості. Це, у свою чергу, дає можливість державі-агресору нарощувати виробництво зброї та боєприпасів, які використовуються для тривалого ведення бойових дій на території України.

Чоловік уклав із прокурором угоду про визнання винуватості. Помʼякшують покарання щире каяття та активне сприяння слідству, вчинення злочину через матеріальну та репутаційну (професійну) залежність, допомога у розкритті діяльності організованої групи, що вчиняє злочин проти основ національної безпеки України). При укладенні угоди враховано бажання обвинуваченого  зробити добровільний внесок у розмірі 2.5 млн. грн. на спецрахунок для підтримки Збройних Сил України.

З урахуванням цих обставин підприємцю призначили менш суворе покарання, аніж передбачене законом, а саме 5 років позбавлення волі умовно з іспитовим строком 3 роки.

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Службу автомобільних доріг звинувачують у заволодінні 121 мільйоном гривень на ремонтах доріг
Антикорупційний суд призначив засідання у справі судді Висоцького з Одещини
Одеський суддя Тішко відмовився передавати арештований російський вантаж в порту до АРМА
Російський суд визнав журналіста Невзорова та його дружину екстремістською групою
Декана Ужгородського національного університету Рошка затримали на хабарі
Судитимуть трьох власників бізнесу з Коростишева за розбудову готельного комплексу на державних землях
На Вінничині судитимуть кіберзлочинця за викрадення даних з банківських карток іноземців
НАБУ поскаржилося до Вищої ради правосуддя на суддю з Одеси
Харківського кримінального авторитета "Гончарика" засудили до 8 років ув’язнення з конфіскацією майна
Викрито службовців держпідприємства, які брали хабарі за позитивні висновки щодо якості продуктів

Коментарі:

comments powered by Disqus