ЗМІ: В Україні будують лише близько 20% від заявленого «гігавату Зеленського»

ЗМІ: В Україні будують лише близько 20% від заявленого «гігавату Зеленського»
ЗМІ: В Україні будують лише близько 20% від заявленого «гігавату Зеленського»

Станом на сьогодні українські міста будують не більше 20% від заявленого президентом Володимиром Зеленським 1 ГВт маневрових потужностей “до зими”.

Про це пише “Економічна правда

Повідомляється, що журналісти нарахували близько 150 проєктів будівництва і встановлення когенераційних установок, які здатні допомогти містам підтримати роботу критичної інфраструктури взимку. Тож мовиться у середньому про 1,5 МВт кожна, проте, є й більш потужні. Також близько 100 проєктів – ремонти старих і малопотужних установок (переважно 0,5-0,6 МВт) в місцевих котельнях та обленерго.

Більшість проєктів із встановлення установок почали готувати наприкінці 2023 року. Тоді стало відомо, що USAID надасть Україні близько 100 маневрових станцій. Загалом мова про дев’ять установок загальною потужністю 60,5 МВт. Ще додадуться 54 МВт завдяки потужній установці, яку Києву подарувала ООН.

На другому місці за темпами розбудови когенерації – Харків, який втратив основні потужності генерування теплової та електричної енергії після російської атаки, яка сталася 22 березня. За словами Харківського міського голови Ігоря Терехова, ТЕЦ-5 повністю зруйнована, через що неможливе виробництво ні електричної, ні теплової енергії.

Читайте по темі: У Маріуполі дорогою в лікарню померла дитина

Ще близько трьох десятків міст мають менш амбітні плани, але також розраховують на зовнішню допомогу.

Тож, якщо порахувати все разом, то розраховувати можна про додаткові 200 МВт маневрової генерації або про п’яту частину від обіцяного “гігавата” Зеленського.

11 червня Володимир Зеленський повідомив, що до зими мають намір реалізувати швидке та недороге відновлення усіх енергооб’єктів, які тільки можливо відновити. Він наголосив, що ЗС РФ знищили 9 ГВт потужності. Тоді як взимку пік споживання енергії в Україні минулої зими був 18 ГВт.

Він додав, що відновлення енергооб’єктів має реалізуватися в “коротшій перспективі”.

До зими. Це так важливо. Протягом наступних трьох-чотирьох місяців. Ми знаємо, як це забезпечити. Від вас просимо обладнання з ваших зупинених електростанцій та фінансову підтримку. Це дозволить відреагувати на ситуацію тут і зараз, зберегти нормальне життя, — сказав президент.

Він додав, що за допомогою партнерів мають намір побудувати у 2024 році до 1 гігавата газової маневреної генерації та ще 4 гігавати – найближчими роками.

Своєю чергою, українська дипломатка, колишня радниця міністра МЗС, радниця міністра енергетики, надзвичайна і повноважна пані посол Лана Зеркаль заявила про неправдивість озвучених Президентом Володимиром Зеленським у Берліні “газових” заяв.

Глава держави на Ukraine Recovery Conference 11 червня заявив, що Україна до кінця року побудує до одного гігавата газової маневреної генерації. Та ще чотири гігавати – у найближчі роки.

Одначе, за словами Зеркаль, у реальності це неможливо. Вона пояснила, що газова генерація не будується протягом шести місяців з моменту заяви.

Знайти турбіни, визначити місце встановлення, зробити проект, під’єднати, навчити команди, як ними управляти — в найкращих умовах займає рік. В Україні – умови не найкращі: турбіни, які привезли минулого року, так досі і не запустили.

Радниця міністра енергетики додала, що побудувати чотири гігавати також нереально, аргументувавши, що на світовому ринку немає стільки виробників обладнання. Окрім того, це недоцільно. Згідно з її розрахунками, усе, що можна зробити, — побудувати фундаменти. Замість справжніх проєктів децентралізованої генерації, які складаються з міксу технологій: батареї, вітер, газ, біомаса.

Міністр енергетики не міг не знати, що дає Президенту неправдиву інформацію. Наші міжнародні партнери знають, що заявлене – неможливе. Чому міністр підготував тези, які вдарять по іміджу держави та Зеленського вже в грудні — загадка, — заявила Зеркаль.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus