Івано-Франківська ОВА планує придбати техніку для шкіл за завищеними цінами у фігуранта кримінальних справ

Івано-Франківська ОВА планує придбати техніку для шкіл за завищеними цінами у фігуранта кримінальних справ
Івано-Франківська ОВА планує придбати техніку для шкіл за завищеними цінами у фігуранта кримінальних справ

Майже 44 мільйони гривень – таку суму Івано-Франківська область готова віддати за 408 комплектів мультимедійного обладнання для шкіл області. Про це йдеться в інформації системи ProZorro. Тендер проходив на замовлення департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОВА. Очевидно, що під тиском обласної військової адміністрації і її голови Світлани Онищук, адже за дивних обставин в аукціоні перемогла фірма, яка у тендерній документації допустила низку порушень. До того ж, запропонувала найвищу ціну за техніку.

Про це повідомляє СтопКор.

Отже, 11 липня завершилась процедура відкритих торгів, де переможцем вийшло ТОВ "БМС ТЕХНО". Згідно з документацією, мультимедійну техніку воно обіцяє закупити за рекордні 43 819 200,00.

"Мультимедійне обладнання для навчальних кабінетів 5-6 класів. Строк поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг – 25 грудня 2024 року. Аукціон завершений", – йдеться на сайті ProZorro.

Скриншот qhiqhhidteiqxxroz

За даними системи ProZorro, участь у цьому тендері взяли усього два підприємства – вищезгадане "БМС ТЕХНО", яке вже фігурувало у справах щодо закупки обладнання за завищеними цінами, зокрема й на Івано-Франківщині, інший учасник – ТОВ "ІНТЕРАКТИВНІ СИСТЕМИ НАВЧАННЯ, який запропонував за мультимедійне обладнання удвічі меншу суму – 29 784 000,00. Утім цю пропозицію на аукціоні було чомусь відхилено.

Що стосується техніки, то переможець у своїй пропозиції пропонував доставити техніку без маркування, про яку відомо лише те, що вона китайська. Підприємство, яке програло торги, – техніку японського виробництва Iiyama, яка є популярною в закладах освіти України і показала свою ефективність.

Що відомо про постачальника, який переміг торги?

Відповідно до відкритих даних, "БМС ТЕХНО" є фігурантом кількох резонансних справ, зокрема закупівлі у 2019 році ноутбуків, які вже були зняті з виробництва, та іншого обладнання для шкіл Херсонщини за завищеними цінами. Сума – 12 млн грн.

Однак, найбільше компанія відома гучною справою 2018 року щодо закупівлі обладнання та програмного забезпечення для Національної освітньої електронної платформи (НОЕП) – на 48 млн грн. Тоді "БМС Техно" звинуватили у зговорі з держпідприємством, яке оголосило тендер з метою закупівлі обладнання по завищених цінах.

Читайте по темі: Фірма, пов’язана з головою АМКУ Кириленком, отримала підрядів на 414 млн гривень

У 2020 році на Івано-Франківщині тендер на 20 мільйонів від Франківської ОДА виграли підприємці, пов’язані між собою. Йдеться про аукціон на ProZorro від 3 серпня 2020 року, де у п’яти лотах на купівлю обладнання для шкільних кабінетів фізики, хімії, біології, математики та географії перемогли 5 ФОП, які пов’язані з "БМС ТЕХНО".

Вочевидь, і остання закупівля мультимедійного обладнання для навчальних кабінетів 5-6 класів Івано-Франківщини не пройде без гучного скандалу, оскільки технічна документація, що була подана компанією "БМС ТЕХНО", не відповідає вимогам тендерної документації, та і сам Замовник у тендерній документації встановив ряд вимог, що не відповідають принципам публічних закупівель. Про це йдеться на сайті ProZorro, де, зокрема, наголошується, що до замовника надходила вимога щодо усунення порушень у тендерній документації, однак порушення не прибрали.

"Ознайомившись з тендерною документацією щодо закупівлі за предметом закупівлі: "Мультимедійне обладнання для навчальних кабінетів 5-6 класів" (Ідентифікатор закупівлі - UA-2024-07-02-008094-a) було встановлено, що дана тендерна документація не відповідає вимогам Закону України "Про публічні закупівлі", – йдеться на сайті ProZorro.

Видається, що тендер оголошувався конкретно під підприємство "БМС ТЕХНО", чий кримінальний бекграунд не викликав підозр у керівництва області. Вочевидь, очільницю регіону Світлану Онищук підприємство-переможець переконало грошовими бонусами. Поки на бойових фронтах України гинуть воїни, в тиловій Івано-Франківщині під виглядом закупівлі мультимедійної техніки керівництво області у змові з ТОВ не лише вкрали десятки мільйонів державних гривень, а продовжують тягти Україну на корупційне дно.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus