Ліпавський: До кінця літа Україна отримає ще 100 тисяч боєприпасів в рамках чеської ініціативи

Ліпавський: До кінця літа Україна отримає ще 100 тисяч боєприпасів в рамках чеської ініціативи
Ліпавський: До кінця літа Україна отримає ще 100 тисяч боєприпасів в рамках чеської ініціативи

Україна упродовж липня-серпня 2024 року має отримати ще 100 тисяч боєприпасів у межах чеської ініціативи.

Про це заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський, інформують "Чеські новини".

За його словами, наразі до ініціативи щодо боєприпасів для України долучилися 18 країн, 15 із них уже виконали свої зобов’язання і зробили свій внесок. Це означає, що коштів достатньо, щоб до кінця року доставити в Україну 500 тисяч боєприпасів.

"Протягом липня та серпня ми відправимо ще 100 тисяч боєприпасів. Зараз ми шукаємо гроші, щоб купити ще більше боєприпасів, щоб ініціатива могла бути продовжена у 2025 році", - заявив Ліпавський.

Чеська ініціатива із закупівлі боєприпасів шукає артилерійські боєприпаси для України в країнах, що не входять до Європейського Союзу. Перша партія з 50 тисяч боєприпасів прибула в Україну деякий час тому. Чехія співпрацює в цій ініціативі переважно з Нідерландами та Данією.

Читайте по темі: Іспанія передає Україні батарею ППО HAWK, - Міноборони

Чеська ініціатива щодо закупівлі боєприпасів для України

На Мюнхенській конференції з безпеки у лютому президент Чехії Петр Павел заявив, що його держава знайшла для України сотні тисяч снарядів, але проєкт потребує фінансування. Він закликав союзників допомогти зібрати гроші на закупівлю зброї. Низка країн відгукнулася та зробила свій внесок в ініціативу Чехії щодо закупівлі снарядів для ЗСУ. Загалом до ідеї Праги долучилися майже 20 країн.

Раніше повідомлялося, що Чехія уклала контракт на перші 180 тисяч артилерійських боєприпасів для України й працює над отриманням ще 300 тисяч одиниць.

Країни-партнери планують до кінця 2024 року надіслати Україні пів мільйона боєприпасів у межах чеської ініціативи. 

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus