Подружжя акторів з Харкова Терновську та Лістунова, котрі виїхали до Росії, підозрюють у виправданні російської агресії

Подружжя акторів з Харкова Терновську та Лістунова, котрі виїхали до Росії, підозрюють у виправданні російської агресії
Подружжя акторів з Харкова Терновську та Лістунова, котрі виїхали до Росії, підозрюють у виправданні російської агресії

Подружжя харківських акторів виїхали до Російської Федерації у 2023 році та, за даними слідства, почали розповсюджувати тези російської пропаганди. СБУ не називає прізвищ підозрюваних, але люди на фото схожі на колишніх акторів харківських театрів Дар’ю Терновську та Сергія Лістунова.

Обидва після виїзду до Росії, йдеться у прес-релізі речника облуправління СБУ Владислава Абдули, розміщували на сторінках у соцмережах дописи з виправдовуванням російської агресії.

"За даними слідства, чоловік розміщував на своїй сторінці у російській соціальній мережі "ВКонтакте" дописи з виправдовуванням російської агресії проти України та вихваляв її учасників. Він стверджував, що російсько-українська війна є нібито вимушеною жертвою в ім’я Росії та її майбутнього. Крім того, він героїзував російських військових та називав їх "цвітом нації". Жінка публікувала в соцмережах заїжджені кремлівські наративи про "укронацистів", про "вісім років бомбили Донбас" та про нібито утиски російськомовного населення у Харкові", — йдеться у повідомленні.

Подружжя харківських акторів Терновську та Листунова, які виїхали до Росії, підозрюють у виправданні агресії РФ qhidqkidddirrroz

Підозрювані актори. СБУ

Акторське подружжя також брало участь у записі російських пропагандистських відеороликів, де ганьбило Україну і українців, зазначили в СБУ.

Обом акторам заочно повідомили про підозру за ознаками ч. 2 ст. 28 та ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу. Їм загрожує до 8 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Сергій Лістунов та Дар’я Терновська: що відомо

Акторка Дар’я Терновська родом з Луганська, йдеться на її сторінці у Facebook. Працювала у Харківському театрі для дітей та юнацтва, одружна з Сергієм Лістуновим.

На початку повномасштабного вторгнення РФ на сторінці Дар’ї були дописи про мир, в тому числі українською мовою. У липні 2023 року вона опублікувала допис-відповідь колегам про її позицію. 20 липня 2023 року Терновська опублікувала фото заяви про вихід з Національна спілка театральних діячів України.

Читайте по темі: СБУ просить покарати суддю, який міг підробити документи для виїзду в круїз Карибськими островами

Дар’я Терновська

Дар’я Терновська. Darja Ternovskaja/Facebook

Актор Сергій Лістунов — уродженець Харкова, працював у театрах Севастополя, Харкова та ще до повномасштабного вторгнення РФ — Бєлгорода, йдеться на його сторінці у Facebook. З початку вторгнення РФ Лістунов регулярно публікує дописи з тезами російської пропаганди, а також робить дописи про православні та державні свята країни-агресорки.

В одному з коментарів Лістунов обіцяє, що "скоро всі російські міста — і Харків, і Одеса, і Київ, і навіть Львів будуть повністю звільнені від фашизму".

Сергій Лістунов

Лістунов у виставі "Хлібне перемир’я". Харківський театр ім. Шевченка "Березіль"

Серед ролей, які грав Лістунов, була робота у виставі "Хлібне перемир’я" за однойменним твором Сергія Жадана, дія якої відбувається влітку 2014 року після початку російсько-української війни. Лістунов грав одного одну з головних ролей — Антона.

Подружжя харківських акторів Терновську та Лістунова, які виїхали до Росії, підозрюють у виправданні агресії РФ

Сергій Лістунов. Жанна Богусевич/Facebook

Обидва актори вже під час регулярних обстрілів Росією Харкова разом з режисеркою Жанною Богусевич виїхали з території України до російського Санкт-Петербурга. Там вони заснували театр "Питер".

Богусевич, Лістунов та Терновська внесені до бази "Миротворця".

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus