1,3 мільярди на ремонт лікарні у Кривому Розі без конкуренції забрав протеже Голика з журналістського розслідування

1,3 мільярди на ремонт лікарні у Кривому Розі без конкуренції забрав протеже Голика з журналістського розслідування
1,3 мільярди на ремонт лікарні у Кривому Розі без конкуренції забрав протеже Голика з журналістського розслідування

Департамент капітального будівництва Дніпропетровської ОДА 22 липня за результатами тендеру замовило ТОВ «СК Стройінвест» реконструкцію будівлі Криворізької міської лікарні №2 за 1,31 млрд грн.

Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цю лікарню збирались ремонтувати ще до вторгнення. У 2021 році замовили проект реконструкції, а координатор «Великого будівництва» Юрій Голик публікував фотографії тодішнього стану лікарні та ескізи реконструкції.

 qhiddxieriqexroz

Читайте по темі: Фірма, пов’язана з головою АМКУ Кириленком, отримала підрядів на 414 млн гривень

Через вторгнення цей проект відклали і повернулись у 2023 році, коли ТОВ «ДН-консалтинг» видало експертний звіт на проект реконструкції. У липні Дніпропетровська ОДА організувала тендер очікуваною вартістю 1,35 млрд грн. Умови торгів свідчили про бажання мінімізувати конкуренцію: потенційним учасникам торгів не було надано проект робіт і відомість ресурсів, і фірми мали створити свої пропозиції на мільярдний проект всього за два тижні.

Зрештою на тендері виявився єдиний учасник «СК Стройінвест», який забрав підряд з мізерною знижкою менше трьох відсотків – за 1,31 млрд грн. Це саме та фірма, яка фігурувала у свіжому розслідуванні «Бігус.інфо». Саме з власником цієї фірми вищезгаданий Юрій Голик під час «Великого будівництва» говорив про отримання грошей з бюджету на ремонти лікарень (докладніше про зв’язки нижче).

У підсумковій відомості ресурсів найбільші по сумі назви будматеріалів вказані без конкретних характеристик, що унеможливлює їх порівняння з ринковими цінами. Наприклад на 84,10 млн грн замовили фасадне покриття з касет товщиною 0,7 мм та 0,9 мм в комплекті з профільною системою та елементами кріплення по 2 286 – 2 383 грн/кв.м відповідно (тут і далі ціни вказано з ПДВ). Засклені дверні блоки з алюмінієвого профілю замовили по 17 472 грн/кв.м на 56,34 млн грн, а вікна з посиленого п’ятикамерного профілю та опором теплопередачі 0,9 м2К/Вт – по 7 080 грн/кв.м на 43,41 млн грн.

Договірна ціна динамічна, тобто платити можуть по цінах, що відрізняються від кошторису. Фінансування робіт буде здійснюватися з місцевого бюджету.

Середньомісячна зарплата робітника при нормі тривалості робочого часу 172,33 людино-години і розряді робіт 3,8 складає 20 500 грн. За даними Пенсійного фонду, показник середньої зарплати для обчислення пенсії нижчий – 15 433 грн, а середня зарплата за вакансіями у будівництві на сайті «Work.ua» в Кривому Розі трохи нижча – 20 000 грн.

Фірма отримала підряд без конкуренції, бо на відкриті торги більше ніхто не прийшов.

Із 2022 року дніпровським «Стройінвестом» володіє Наталія Лазарь, а керує Сергій Гавриленко. Раніше засновником був Роман Аліфонов, який свого часу був кандидатом у поліцейські Дніпропетровщини, а директором – Юрій Кравченко. Ще раніше компанією володів і керував Денис Островський.

Дані про «СК Стройінвест» з розслідування Bihus.Info:

Читайте по темі: Посадовці Запорізької облради підозрюються у хабарі на 650 тисяч на тендерах лікарні

У телефоні ідеолога «Великого будівництва» Юрія Голика знайшлося листування з колишнім власником будівельної компанії «СК «Стройінвест», яка за останні кілька років отримала від держави понад 4 мільярди гривень на різні роботи, в тому числі – і в рамках «Великого будівництва». В листуванні в деталях обговорюється статус тих чи інших об’єктів, а також анонсуються майбутні виділення коштів. Журналісти встановили, що Голика і «удачливого» бізнесмена насправді об’єднує не лише це, а також припустили, що великі підряди і значні суми підрядник міг отримувати не випадково.

Юрій Голик – консультант «Великого будівництва» та ексрадник очільника Дніпропетровської ОДА Валентина Резніченка. В травні 2023-го детективи НАБУ вилучили у нього мобільні телефони, з яких стало відомо, що радник Офісу президента Георгій Біркадзе інформував Голика про розслідування НАБУ. За цим фактом ведеться розслідування, перший замголови НАБУ Гізо Углава заперечує свою причетніть до зливу даних.

У телефоні Голика знайшлося листування підрядником, який почав дуже активно отримувати державні замовлення на Дніпропетровщині саме після приходу туди команди Резніченка-Голика, а після того як Голик зайнявся «Великим будівництвом» – став працювати і в рамках цієї програми. Йдеться про компанію «СК «Стройінвест», власником якої довгий час був (і, ймовірно, фактично лишається і зараз) бізнесмен Денис Островський. З 2016 року і до сьогодні фірма отримала від держави майже 4.5 мільярди гривень на роботи на цілій низці об’єктів.

Саме про них йдеться в листуванні з Денисом Островським, яке містилося в телефоні Голика. В них відправник, яким найімовірніше є сам Голик, дає вказівки щодо отримання субвенцій, а також вимагає звітів щодо робіт на конкретних локаціях. Тональність цього листування свідчить про те, що Островський в цьому процесі фактично виконує роль підлеглого. Зокрема, одне з його повідомлень звучить як «Задачу зрозумів. Буде зроблено».

Відтворюючи хронологію подій, журналісти прийшли до висновку, що в випадках, коли відправник говорив Островському про потенційні майбутні субвенції, «Стройінвест» в майбутньому дійсно отримував або додаткові кошти на роботи, або перемоги на тендерах. Так, наприклад, одне з повідомлень Островському звучить як «Жду сегодня цифру. Не дашь сегодня – следующая субвенция в апреле. Дашь сегодня – в ноябре заберешь деньги». Повідомлення, відправлене в жовтні 2021-го стосувалося конкретного об’єкту – нового будинку культури в Каневі, що на Черкащині. В листопаді ж було оголошено новий тендер на роботи по цьому будинку культури. Дешевшу пропозицію тоді відхилили, а переможцем визнали саме «Стройінвест».

Компанія продовжувала отримувати значні державні замовлення навіть попри цілу низку скандалів, у які втрапляла. Йдеться, зокрема, і про кримінальні провадження, що стосувалися можливої розтрати коштів.

Цікаво також, що після початку повномасштабного вторгнення і падіння актуальності «Великого будівництва», Юрій Голик, за даними джерел журналістів, почав в Офісі Президента опікуватися вже питаннями відбудови пошкоджених і зруйнованих росіянами об’єктів. І вже у 2023-му «Стройінвест» взялася саме за процес відбудови.  Так, зокрема, саме їм замовляли будівельні роботи у Запоріжжі та в Бородянці, що на Київщині. В подальшому журналісти знайшли суттєві переплати, закладені в кошториси «Стройінвестом».

Нещодавно компанія знову повернулася на великі підряди на Дніпропетровщині. Свіжі фото з об’єктів, які за державні кошти будує компанія, свідчать, що Островський лише формально свого часу вийшов з числа власників компанії і продовжував представляти її в подальшому.

Це не єдиний зв’язок між Голиком і Островським, який вдалося знайти журналістам. Так, Островський, паралельно з розвитком бізнесу в Україні, створив також і компанію у Австрії. Фірма «ODM BAU & Investition» зареєстрована у Відні. Журналісти з’ясували, що нею тут опікується місцевий юрист Сергій Бахарєв, який підтвердив, що Островський дійсно його клієнт. Бахарєв тут займається і ще однією фірмою – «Deverte holding GMBH». Вона довгий час через іншу українську компанію була співвласником частини мережі коворкінгів «Creative States», в якій Юрій Голик володіє значною часткою.Денис Островський вирішив не коментувати ситуацію. Юрій Голик заявив, що такого листування він не пам’ятає, але спілкується з великою кількістю людей, може висловлювати в цьому спілкуванні свої думки або поради, а також «переживати за якісь проекти, які вважає важливими для країни чи якогось регіону». Ідеолог «Великого будівництва» підкреслив, що жодної матеріальної вигоди від цього не отримує.

Загалом із 2016 року фірма «Стройінвест» натендерила 5,6 млрд грн, найбільше в нинішнього замовника.

Ганна Кислякова, «Наші гроші»

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus