Звільнений з російського полону українець розповів про умови утримання у в’язниці журналіста Хилюка

Звільнений з російського полону українець розповів про умови утримання у в’язниці журналіста Хилюка
Звільнений з російського полону українець розповів про умови утримання у в’язниці журналіста Хилюка

Український журналіст Дмитро Хилюк, якого викрали російські окупанти викрали навесні 2022 року в Київській області, досі знаходиться у в’язниці Володимирської області РФ.

Про це повідомила організація Репортери без кордонів у п’ятницю, 26 липня.

Як розповів громадській організації чоловік, який провів рік в одній камері з журналістом, Хилюка утримують в колонії ІК-7 в селищі Пакіно Володимирської області РФ.

«Коли я повернувся в Україну, я побачив його фото і можу сказати, що він зовсім не такий», — заявив звільнений з полону чоловік на ім’я Ігор.

За його словами, у камері утримували приблизно 15 українців. Їх морили голодом, били та влаштовували примусові «агітаційні сесії». Ігор розповів, що його та його товаришів примушували голими ходити по подвір’ю в’язниці посеред зими. Він додав, що зараз Хилюк, ймовірно, важить «не більше 45 кілограмів».

Читайте по темі: Як Росія міняє своїх солдатів, які потрапили в полон

«Ми просили Росію надати докази того, що він живий, і ми отримали — власними силами — нові докази жорстокого поводження з журналістом Дмитром Хилюком та його колегами по ув’язненню. Росія не лише продовжує брехати про його долю, але й заохочує принизливе, нелюдське поводження з ув’язненими… Ми закликаємо російську владу звільнити Хилюка, а українську — подвоїти зусилля, щоб витягнути його з цього пекла», — закликали журналісти.

Російські військовослужбовці викрали Хилюка разом з батьком 4 березня 2022 року. Згодом батька журналіста відпустили.

У квітні 2023 року Репортери без кордонів з’ясували, що Хилюк живий і перебував в СІЗО № 2 у Новозибкові Брянської області РФ, після чого його перевезли до в’язниці Володимирської області.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus