Олександр Кифак та "7-й км": Скандали, приватизація та фінансування "ДНР"

Олександр Кифак та "7-й км": Скандали, приватизація та фінансування "ДНР"
Олександр Кифак та "7-й км": Скандали, приватизація та фінансування "ДНР"

Олександр Миколайович Кифак – відомий український юрист, член Ради адвокатів Одещини та Асоціації адвокатів України, член обласної ради вітчизняних та іноземних інвесторів при Одеській обласній державній адміністрації, Почесний консул Федеративної республіки Німеччина в Одесі.

У 1996 році Олександр Кифак засновував юридичну фірму «АНК», основним видом діяльності якої на той час стало консультування щодо широкого кола правових питань, пов’язаних із господарською діяльністю.

У 2008 році увійшов до п’ятірки найкращих юристів України у сфері транспортного права на думку видання «UkrainianLawFirms 2008». 2008 року увійшов до числа 100 рекомендованих юристів України на думку видання «LexQuorum2008». У міжнародному довіднику Who’sWhoLegal: CIS 2010 за результатами аналізу ринку юридичних послуг країн СНД Олександр Кифак відзначений як видатний український юрист у сфері морського права.

Такими є сухі рядки біографії. І це все правда. Олександра Миколайовича часто цитують вітчизняні видання, коли йдеться про проблематику судноплавства, морських портів України та міста Одеси. Але в Інтернеті можна знайти не лише це. Якщо добре поритися, то випливає і неприємна для Кифака інформація: тут і зв’язки з одіозним Юрієм Іванющенком, більш відомим на прізвисько «Юра Єнакіївський», і не дуже гарні історії з приватизацією одеської міської землі, і дивний зв’язок із ринком «Сьомий кілометр», через який фінансували так звані «ДНР та ЛНР». Щоправда, ці згадки знайти досить важко – треба знати, що шукаєш та де.

 eiqeeiqtriuqroz

Читайте по темі: Рознімали правоохоронці: У мережі публікують відео конфлікту між працівником ТЦК та жінкою

Історії досить давні, але таки нагадаємо. 2014 року юридична компанія Кифака «АНК» уклала договір на юридичне обслуговування одеського ринку «Сьомий кілометр», який належить Юрію Іванющенку. Останній на той момент був у бігах, проте це не заважало йому контролювати ринок і збирати з підприємців крім офіційних платежів готівку за «додаткові послуги».

Буквально за кілька місяців у пресі з’явилася інформація, що ринок вивів 23,5 мільйона гривень до «Луганської народної республіки» – згідно з угодою між директором «7 кілометра» Василем Мозгальським та Луганською вугільнозбагачувальною компанією, ринок «7 кілометр» переказав ці гроші на рахунки компанії у «ЛНР».

Як писав тоді «Цензор.нет», правоохоронці навіть порушили кримінальну справу за цим фактом. Але, мабуть, не дарма фірма Кифака взялася за юридичне обслуговування ринку: справа нічим не закінчилася.

Скандал ніяк не відбився на діяльності Олександра Кифака: він так само продовжував бути почесним консулом Німеччини і займався морським правом.

У 2016 році в Одесі спалахнув скандал із виділенням землі – «Думська» написала, що Кифак купує дві ділянки загальною площею 1 га на Моторній вулиці (склади); ділянка 1,45 га на Проселочній; ділянка 0,1724 га на Канатній, 1в; ділянку 0,3 га на проспекті Маршала Жукова, 30а (ТЦ "Скриня"); півтора гектари на Люстдорфській дорозі, 140а (бізнес-центр «Вузовський») та 0,17 га на 25-й Чапаєвській дивізії, 14а (автоцентр «Рено»). Все це коштувало йому 30 мільйонів гривень, що було явно нижче за ринкову ціну.

Після публікації до видання звернувся Олександр Кифак з вимогою зняти інформацію: «Зважаючи на вищевикладене, переконливо прошу видалити статтю з порталу «Думська.Нет» або, принаймні, відредагувати її з урахуванням вищевикладених міркувань, а також розглянути можливість блокування коментарів щодо неї», на що «Думська» відповіла відмовою.

Землю Кифак одержав. Але, як повідомив портал УСІ.оnline, «Після того, як Кифак отримав землю у власність, його дружина одразу ж подала позов на розподіл майна без процедури розлучення. Це означає, що на землю було накладено арешт. Такий метод застосовують для захисту активів третіх осіб. І припустив, що реальним власником землі є Іванющенко.

Одесити, м’яко кажучи, були не в захваті від рішення своєї міської ради:

Читайте по темі: Аудитори викрили сумнівні витрати на благоустрій у КМДА

Але хто їх слухав? Земля благополучно перейшла із міської власності до нових рук.

Відомий Кифак також своїм інтересом до морських портів України. Він неодноразово коментував ситуацію, зокрема, в Одеському морському порту, який давно лихоманить від кадрової чехарди і який дивним чином залежав від приватного ТОВ «Євротермінал», яке перекрило шляхи під’їзду до нього.

Інформацію про діяльність Кифака в Одеському морському порту злило джерело з Адміністрації морських портів України. Ось що він розповів: «головним розпорядником численних хабарів, спрямованих на непорушність та стабільність процесів майнових злочинів і на своє самозбагачення десятиліттями в Одесі та Києві виступає так званий адвокат Кифак під прикриттям його юридичної фірми «АНК». Все це ми встановили документально у 2016-2017 роках ревізіями, слідчими діями та аудитом. На колосальні награбовані фінанси він нахапав море особливо дорогої та престижної нерухомості в Одесі та Києві. Його співучасники лише по Одеському порту – Павлюк, Круки та Васьков. Комерційні фірми останнього «Олімпекс-Куп» та «Одімара», які безмежно розбагатіли на важкій праці портовиків. Вони десятиліттями грабували український народ. А коли ми наполягли, і слідчі органи провели обшуки та конфіскацію документів, то на нас обрушили найманих пасквіліантів із телебачення «Наші гроші» телекомпанії 1+1. Саме через Кифака та постійні збори валюти з морських стивідорів продовжують запрягати новоявлених корупціонерів в Адміністрації, а тепер уже в Офісі президента України Зеленського В.А. Цими шляхами та чималими платежами привезли до Одеського порту рік тому новообраного президента Зеленського з усією його групою та трупою «Денного кварталу», щоб прогнати Вінницьку команду з Одеського морського порту і самим сісти на схеми та потоки пограбувань та таємних розкрадань фінансів».

Наскільки все це відповідає істині – важко судити, фактом залишається те, що після зміни керівництва в Одеському порту критика його діяльності з боку Олександра Кифака раптово припинилася.

Крім того, цікаво у зв’язку з цим: а чому саме Кифака так часто цитували ЗМІ, коли йшлося про порти України та Одеський зокрема? Нехай він і фахівець у сфері морського права, але надто часто був ньюзмейкером і спікером у різних публікаціях щодо порту. Що в Україні немає інших юристів у сфері морського права?

Але придивімося до бізнесу адвоката Кифака. Бо крім юридичної компанії «АНК», яка вже згадувалася, він є бенефіціаром і засновником ще в 17 компаніях.

Це юридична фірма «АНК», «Паромний комплекс Орлівка», «АТУ Агробуд плюс», «АНК Морська юридична практика», Благодійний фонд «Рада сприяння гімназії №2 Одеси», фірма «Взуття», «Астра рент», «ТМСІ» , Адвокатське об’єднання «Бізнес адвокати», Торговий центр «Сана», Дочірнє підприємство корпорації «Рієлтор ЗД ІНК «Рієлтор ЗД» і т.д. Парадокс у тому, що всі ці фірми – усі, без винятку – перебувають у списках санкцій за війну Росії проти України:

Навіть Благодійний фонд «Рада сприяння гімназії №2 Одеси» примудрився туди потрапити:

Так, дуже вже кваліфікований адвокат, якщо зумів підвести під санкції Австралії та Японії Одеську гімназію. Нічого не скажеш.

Але питання до українського МЗС: а ви що – не знаєте, що консул Німеччини в Україні перебуває під міжнародними санкціями? Як ви тоді відстоюєте інтереси України перед міжнародними партнерами? А Німеччина, до речі, один із найвідданіших союзників нашої країни у боротьбі з російською агресією. І зазнає, теж до речі, гігантських збитків, обстоюючи інтереси нашої країни. І водночас український консул дозволяє собі справи з РФ, які призвели його до санкцій. Абсурд.

І куди дивиться служба безпеки України? Чи їй ніколи вивчити відкриту інформацію, якою користуємося ми і якою може скористатися будь-яка людина на земній кулі, маючи простий доступ до Інтернету?

abcnews.in.ua

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus