Львівське дзвонарство додали до переліку елементів НКС України

Львівське дзвонарство додали до переліку елементів НКС України
Львівське дзвонарство додали до переліку елементів НКС України

Міністерство культури та інформаційної політики України додало традицію дзвонарства у Львові до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Львівські дзвони – це не просто звуки міста, а його душа, історія та традиції, які передаються від покоління до покоління.

Як зазначили в Мінкульті, мелодійні звуки дзвонів супроводжують найважливіші події в житті міста, оголошуючи релігійні служби, весілля, похорони та інші церковні обряди. Вони створили багатий музичний репертуар, до якого входять такі мелодії, як:

  • «Благовіст», що виконується щодня перед службою;
  • «Передзвін», який звучить під час освячення пасок, святкування Вербної неділі, різних процесій, вінчань, хрестин;
  • Мелодія для похорону;
  • Мелодія тривоги, що оповіщає про стихійне лихо чи напад ворога.

Протягом століть дзвонарі відповідали за дзвони, зберігаючи різноманітність дзвонарського мистецтва у своїй пам’яті. Ці знання рідко фіксувалися в письмових документах і передавалися від майстрів молоді. Сьогодні об’єднання дзвонарів присвячують свій час і зусилля збереженню та відновленню дзвонарства, передаючи не лише навички, пов’язані з технікою та доглядом за дзвонами, але й духовні, історичні та культурні цінності.

Звуки дзвонів знайомі містянам з дитинства, формуючи єдиний культурний та емоційний простір. Вони стали частиною ідентичності львів’ян, викликаючи емоції, спогади та досвід, як особистий, так і колективний.

Дзвони перетворилися з простого засобу спілкування на вираження живої спадщини, а дзвонарство та традиції шанування дзвону стали проявом колективної ідентичності міста Львова. Особливістю традиції дзвонарства у Львові є соціальна та міжконфесійна злагодженість, адже дзвонарі дотримуються принципу рівності та виконують свої обов’язки у різних конфесіях, формуючи толерантне середовище.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus