Газ у Європі різко подорожчав

Газ у Європі різко подорожчав
Газ у Європі різко подорожчав

Ціни на природний газ у Європі продовжили зростання, що наголошує на посиленні побоювань щодо постачання палива на тлі геополітичних ризиків.

Про це повідомляє Bloomberg.

Ф’ючерси на еталонні товари зросли на 2,6% майже до 36 за мегават-годину (близько 400 доларів за тисячу кубометрів), що вважається підвищеним рівнем для літа. Контракти дорожчають четвертий день поспіль, оскільки трейдерам стає дедалі складніше нарощувати запаси регіону перед зимою.

Газ у Європі різко подорожчав: у чому причини літнього зростання eiqehixkiqrxroz

Побоювання щодо можливої ескалації війни на Близькому Сході відроджують схильність до ризику в той час, коли трейдери вже зіткнулися з жорсткішою конкуренцією з боку інших великих покупців зрідженого природного газу, таких як Китай та Єгипет. Газовий ринок Європи виявився чутливим до перебоїв у постачаннях цього літа, в основному тому, що тепер він залежить від постачання з усього світу.

"Даліша ескалація на Близькому Сході показує, як швидко може вирости TTF за один день", - заявила Флоренс Шміт, енергетичний стратег Rabobank.

За даними відстеження судів, зібраних Bloomberg, у липні потоки ЗПГ до Європи були приблизно на 30% нижчими від середнього. У той час як сховища регіону заповнюються перед опалювальним сезоном, а з Норвегії надходить більше потоків, цього тижня на більшій частині континенту встановилася спекотна погода, що підвищує попит на кондиціювання повітря.

Читайте по темі: У Польщі оголосять про стан стихійного лиха через повені, - Туск

Тим часом, австрійська OMV заявила, що забронювала нові трубопровідні потужності через Німеччину, оскільки вона прагне забезпечити свої постачання енергії у разі подальших перебоїв із російськими постачаннями до регіону. Австрія і сусідня Словаччина є основними європейськими імпортерами трубопровідного газу, що залишилися з країни після того, як "Газпром" обмежив поставки до Німеччини та інших країн два роки тому.

"Короткострокова торгівля газом змінилася", - сказав Марко Заальфранк, голова відділу торгівлі в континентальній Європі швейцарської комунальної компанії Axpo Solutions AG, додавши, що тепер вона більше "орієнтована на настрої".

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus