Коордштаб підтвердив смерть бійця «Азова» Іщенка в російському СІЗО

Коордштаб підтвердив смерть бійця «Азова» Іщенка в російському СІЗО
Коордштаб підтвердив смерть бійця «Азова» Іщенка в російському СІЗО

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими підтвердив смерть військовослужбовця бригади “Азов” Олександра Іщенка в російському слідчому ізоляторі.

За словами Яценка, Коордштаб вивчає всі обставини, збирає інформацію, але для встановлення причин смерті потрібно провести судово-медичну експертизу.

“У нас є певна інформація, ми її збираємо і врешті-решт ми зʼясуємо всі причини та обставини, і якщо вони будуть повʼязані не зі станом здоровʼя, а з іншими причинами, то це буде черговим доказом для Міжнародного кримінального суду”, — наголосив Яценко.

12 бригада Національної гвардії України “Азов” також підтвердила виданню загибель свого бійця в російському полоні.

“Ця смерть — черговий акт звірства РФ щодо військовополонених “азовців”. Країна-окупант вкотре підтвердила, що вона не рахується з жодними принципами моралі, нехтує всіма можливими конвенціями про ведення бойових дій і поводження з військовополоненими”, — заявили там.

Читайте по темі: У Харкові деблокували тіло жінки у багатоповерхівці

Омбудсмен Дмитро Лубінець зазначив, що, за словами доньки захисника, він помер ще 9 днів тому. Проте українську сторону ніхто про це офіційно не сповістив. Також не було офіційного повідомлення про причину смерті.

Посадовець із негайним листом звернувся до уповноваженої з прав людини в РФ, щоб вона розібралася у смерті військовополоненого та повідомила обставини і причину смерті.

Лубінець також поінформував про смерть Міжнародний комітет Червоного Хреста МКЧХ та ООН, щоб організації зафіксували факт загибелі військовополоненого.

“Україна вимагає, аби РФ неухильно дотримувалася Женевських конвенцій – надавала необхідну медичну допомогу, створила змішану медичну комісію, аби це дало змогу репатріювати всіх тяжкохворих та тяжкопоранених”, — наголосив омбудсмен.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus