Витрати на суддів у відставці сягнули позначки у 10 мільярдів гривень

Витрати на суддів у відставці сягнули позначки у 10 мільярдів гривень
Витрати на суддів у відставці сягнули позначки у 10 мільярдів гривень

У відповідь на запит журналістів «Слідства.Інфо» Пенсійний фонд повідомив, що Україна під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну витратила на суддівську «пенсію» майже 10 млрд грн.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

Пенсійний фонд повідомив, що Україна у 2023 році витратила на утримування суддів 4.4 млрд грн, а з січня по квітень 2024-го — 1,1 млрд грн. До цього у Пенсійному фонді повідомляли, що у 2022 році на утримування суддів витратили 4,1 млрд грн.

За час повномасштабного вторгнення Росії в Україну судді у відставці отримали з українського бюджету 9,6 млрд грн. 

Україна утримує сотні суддів, які зараз перебувають у почесній відставці. Для судді піти у відставку є важливою частиною його кар’єри — це її логічне завершення, яке супроводжується довічним грошовим утриманням від держави. Розмір цього утримування залежить від заробітної плати судді (виплати від 50 до 90% залежно від стажу). Тому у деяких суддів ці виплати можуть сягати сотень тисяч гривень на місяць.

Читайте по темі: Бійці ГУР збили російський винищувач Су-30СМ з ПЗРК над Чорним морем

ЗМІ неодноразово писали про сумнівних суддів, які йдуть у відставку. Наприклад, журналісти розповідали про суддів, які потрапляли у ДТП п’яними, забороняли Майдан, били колег і не могли пояснити походження дорого майна. 

Звичайно, не всі судді, які йдуть у відставку, є недоброчесними, але зараз прослідковується тенденція, що сумнівні служителі Феміди намагаються втекти на почесну «пенсію», наприклад, щоб уникнути звільнення через непроходження кваліфікаційного оцінювання. 

У Вищій раді правосуддя журналістам повідомили, що з липня 2023 року по липень 2024 року у відставку пішли 239 суддів, з яких 130 суддів працювали у Києві.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus