SpaceX вивела на орбіту супутники зв’язку для арктичної місії Норвегії

SpaceX вивела на орбіту супутники зв’язку для арктичної місії Норвегії
SpaceX вивела на орбіту супутники зв’язку для арктичної місії Норвегії

Ракета-носій SpaceX Falcon 9 успішно вивела на орбіту два супутники зв’язку для широкосмугової арктичної супутникової місії (ASBM) компанії Space Norway. Запуск відбувся з бази космічних сил Ванденберг у Каліфорнії.

Про це повідомляє Space News.

Супутники ASBM, створені компанією Northrop Grumman, призначені для надання послуг широкосмугового зв’язку у високих широтах і над Північним полюсом. Вони несуть на борту кілька корисних навантажень, включно з удосконаленою полярною системою EPS-R для захищеного зв’язку, обладнанням для норвезьких збройних сил і комерційних операторів.

Ця місія є першою, в рамках якої комерційне корисне навантаження відправлено на високоеліптичну орбіту. Також це перший запуск SpaceX на орбіту такого типу. Після успішного відокремлення перший ступінь Falcon 9 здійснив свою 22-гу посадку на безпілотний корабель у Тихому океані.

Супутники ASBM-1 і ASBM-2 працюватимуть на високоеліптичних полярних орбітах, надаючи надійний зв’язок в арктичному регіоні, який раніше не охоплювали традиційні геостаціонарні супутники.

Ця місія підкреслює зростаючу важливість зв’язку в Арктиці, де збільшується попит на послуги як з боку військових, так і комерційних користувачів. Представники Космічних сил США зазначили, що EPS-R стане першим оперативним військовим навантаженням США, розміщеним на комерційному супутнику, що знаменує важливий крок у військово-комерційному співробітництві.

Місія є спільною операцією Космічних сил США, Northrop Grumman і Space Norway, що належить норвезькому Міністерству торгівлі, промисловості та рибальства. На борту перебуває безліч корисних навантажень для американських і норвезьких військових, а також радіаційний монітор для Єврокомісії.

Читайте по темі: Наводила ракети С-300 та Х-22 на Харків: агентку ФСБ засудили до 16 років тюрми

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus