ХАМАС не братиме участь у переговорах щодо перемир’я у Газі, — Reuters

ХАМАС не братиме участь у переговорах щодо перемир’я у Газі, — Reuters
ХАМАС не братиме участь у переговорах щодо перемир’я у Газі, — Reuters

Палестинське ісламістське угруповання ХАМАС заявило, що не братиме участі в новому раунді переговорів про припинення вогню в Секторі Гази, запланованому на 15 серпня у Катарі.

Про це повідомляє Reuters.

США заявили, що очікують, що непрямі переговори триватимуть, як і планувалося, у столиці Катару Досі в четвер, і що угода про припинення вогню все ще можлива.

Ізраїльський уряд заявив, що відправить делегацію на переговори в четвер, але ХАМАС зажадав дієвого плану реалізації пропозиції від США і їх союзників, яку воно вже прийняло, а не нових переговорів.

"ХАМАС прихильний до пропозиції, представленої йому 2 липня, яка базується на резолюції Ради Безпеки ООН і промові Байдена, і рух готовий негайно розпочати обговорення механізму її реалізації. Перехід до нових переговорів дозволяє окупації нав’язувати нові умови та використовувати лабіринт переговорів для проведення нових масових вбивств", — заявив високопоставлений представник ХАМАСу Самі Абу Зухрі в інтерв’ю Reuters.

Троє високопоставлених іранських чиновників заявили, що лише угода про припинення вогню в Газі утримає Іран від прямої помсти Ізраїлю за вбивство лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії на його території минулого місяця.

Читайте по темі: В Одесі перехожі намагалися «відбити» в поліції військовозобов’язаного

Угода про припинення вогню має на меті припинити бойові дії в Газі і забезпечити звільнення ізраїльських заручників, утримуваних в анклаві, в обмін на багатьох палестинців, ув’язнених Ізраїлем, але дві сторони не можуть домовитися про послідовність дій та інші питання.

ХАМАС хоче укласти угоду про припинення війни та виведення ізраїльських військ із Гази як основну передумову для звільнення заручників.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху своєю чергою каже, що погодиться лише на паузу в боях, щоб дозволити повернутися додому якнайбільшій кількості заручників. Він неодноразово заявляв, що війна може закінчитися лише тоді, коли ХАМАС буде знищено.

Раніше стало відомо, лідери США Катару та Єгипту закликали Ізраїль і ХАМАС відновити переговори щодо угоди 15 серпня або в Досі, або в Каїрі.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus