Правляча грузинська партія хоче судити Саакашвілі за провокацію Росії до нападу в 2008 році, – ISW

Правляча грузинська партія хоче судити Саакашвілі за провокацію Росії до нападу в 2008 році, – ISW
Правляча грузинська партія хоче судити Саакашвілі за провокацію Росії до нападу в 2008 році, – ISW

Правляча в Грузії партія "Грузинська мрія" звинуватила колишнього президента Міхеїла Саакашвілі в провокуванні війни Росії проти країни у 2008 році. Також вона намагається покласти на ув’язненого політика провину за подальшу незаконну окупацію Кремлем Абхазії та Південної Осетії за наказом невказаних "зовнішніх суб’єктів".

Про це повідомив Інститут вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW). Аналітики кажуть, що політсила продовжила наративи, які відображають інформаційну операцію Москви та покликані виправдати насильство РФ проти територіальної цілісності та суверенітету держав, раніше колонізованих СРСР та Російською імперією.

Так, політична рада "Грузинської мрії" заявила, що вона має провести "юридичний процес", інформуючи громадськість про нібито "зрадницькі дії" Саакашвілі та його партії "Єдиний національний рух". Наголошується, що вони звинуватили колишнього президента, а не Росію, у війні 2008 року та окупації території Грузії, й натомість виправдовують дії РФ, які були засуджені міжнародною спільнотою.

"Наратив "Грузинської мрії" тісно перегукується з інформаційними операціями Кремля щодо російсько-грузинської війни, ширшими інформаційними операціями, що використовуються для виправдання війни Росії проти України, і загрозами суверенітету й територіальної цілісності Молдови, що зростають", – вказали аналітики.

Вони нагадали, що країна-агресор РФ неодноразово звинувачувала прозахідних і продемократичних лідерів сусідніх країн у співпраці з "зовнішніми суб’єктами" на шкоду російським інтересам. Водночас сама вона проводила судові розгляди в спробі виправдати своє вторгнення, окупацію та гібридні операції проти суверенних країн.

Читайте по темі: У Хмельницькій області внаслідок атаки дронів сталася пожежа на складі меблевої продукції

Відомий російський блогер, пов’язаний із Кремлем, прийняв до відома заяви "Грузинської мрії" і посилив попередні звинувачення російської влади проти Саакашвілі та Заходу загалом, припустивши, що цей наратив може отримати підтримку у ширшому інформаційному просторі РФ.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus