Казахстан відмовився дотримуватися всіх санкцій Заходу проти Росії

Казахстан відмовився дотримуватися всіх санкцій Заходу проти Росії
Казахстан відмовився дотримуватися всіх санкцій Заходу проти Росії

Казахстан має намір проводити нову лінію застосування санкцій проти Росії, обіцяючи поставити власні економічні інтереси на перше місце, а також поглиблює торговельні зв’язки з країнами від Ірану до Китаю.

Про це заявив міністр торгівлі Серік Жумангарін, повідомляє Bloomberg.

За його словами, Казахстан "не сліпо дотримуватиметься санкцій", якщо вони торкнуться місцевих компаній, які є основними роботодавцями в їхніх регіонах.

"Ми не допустимо, щоб нашим виробникам заборонили торгівлю", - заявив Жумангарін.

Як зазначає Bloomberg, ця різка зміна риторики, яка відображає маневри Казахстану - найбільшої у світі країни, яка не має виходу до моря, - у пошуках доступу до світових ринків для свого експорту сировинних та сільськогосподарських товарів. Але проблеми лише посилюються, оскільки сусідні економіки Росії та Ірану стали найбільш санкціонованими у світі, а Казахстан перебуває під пильною увагою Заходу через сприяння постачанню обмежених товарів.

Хоча Казахстан виступив проти кампанії санкцій, що очолює США, у зв’язку з повномасштабним вторгненням Кремля в Україну в лютому 2022 року, високопосадовці, такі як Жумангарін, раніше не оскаржували обмеження публічно.

За словами Жумангаріна, Казахстан не приєднався до заборони на продаж шарикопідшипників, які мають подвійне військове та цивільне застосування, оскільки місцевий завод виробляє їх за специфікацією, яка традиційно використовується лише у Східній Європі та країнах колишнього СРСР. Західні уряди кажуть, що шарикопідшипники входять до так званих "високопріоритетних" бойових товарів, необхідні російської військової промисловості.

Читайте по темі: WSJ: Захід підштовхує Україну до створення плану "Б" щодо війни з Росією

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus