На переробці сміття в Україні вкрали 22 мільйони гривень

На переробці сміття в Україні вкрали 22 мільйони гривень
На переробці сміття в Україні вкрали 22 мільйони гривень

В Україні завершилося слідство в справі про заволодіння 22 млн грн за допомогою махінацій у галузі переробки сміття. Йдеться про розкрадання коштів ліквідованого ще в 2015 році держпідприємства "Укрекоресурси". Його керівництво "зекономило" на закупівлі важливого обладнання та привласнило кошти.

Схему перевірили у 2012 році, тобто розслідування тривало 12 років. Про його завершення повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП) та Національному антикорупційному бюро України (НАБУ). Серед підозрюваних у справі:

  • колишній директор державного підприємства "Укрекоресурси";
  • представник приватних компаній;
  • фізична особа.

Загалом слідство встановило три епізоди злочинної діяльності. Так, у серпні 2012 року керівництво директор "Укрекоресурсів" доручив оголосити закупівлю 100 фандоматів (автоматів для прийому використаної тари). Такі фандомати є складними пристроями, здатними приймати до 1000 поліетиленових пляшок та 800 алюмінієвих банок.

Їх виробляє єдина зареєстрована у США компанія – RecycleTech. Проте замість переговорів із цим виробником українські підприємці підшукали іншу компанію у США, яка за 100 тис. дол. (790 тис. грн за курсом НБУ на момент закупівлі) продала їм 100 фандоматів із прийомною здатністю 300 поліетиленових пляшок та/або 400 алюмінієвих банок. Тобто було закуплено обладнання неналежної якості.

Як встановила експертиза, фандомати виявилися взагалі непридатними для використання. В результаті учасники злочинної схеми заволоділи коштами державного підприємства у сумі 13,69 млн. грн.

Але це ще не усі втрати. Справа в тому, що учасники схеми також вдалися до шахрайства, і це другий епізод злочинної діяльності. Вони під заставу закуплених фандоматів взяли в кредит понад 8,7 млн грн за підробленими документами.

"Ще один епізод злочинної діяльності (третій. – Ред.) стосується закупівлі горизонтальних автоматичних пресів, які підконтрольна директору ДП "Укрекоресурси" компанія поставила за завищеною ціною. До того ж замість п’яти таких пресів держпідприємство фактично отримало лише три, а учасники схеми заволоділи державними коштами на суму 8,5 млн грн", – йдеться у повідомленні НАБУ.

Сторінка для друку

Читайте по темі:

У кошторис Меморіалу почесних поховань у Кривому розі за 80 млн заклали матеріали по завищених в 4 рази цінах
У Харкові затримано адвоката, який організував втечу військовозобов’язаних з України
СБУ затримала ексзаступницю голови Волинської ОВА Мирославу Якимчук за переправлення ухилянтів
Прокуратура запобігла незаконному витрачанню понад 56 млн гривень у Кураховому
На Львівщині військовий отримав підозру за нестачу 24,7 тонн пального
Ексслужбовця Львівської митниці підозрюють у сприянні контрабанді на 15 млн гривень
У Києві судитимуть депутата за вимагання хабаря
Тиврівський райсуд очолив засуджений за корупцію суддя Ігор Ратушняк
Оренда замість купівлі: На Київщині придумали як зависити ціну когенератора у шість разів
На хабарі викрили заступника керівника та двох службовців ТЦК на Прикарпатті

Коментарі:

comments powered by Disqus