За корупцію у Черкасах засудили двох митників

За корупцію у Черкасах засудили двох митників
За корупцію у Черкасах засудили двох митників

Черкаський районний суд визнав двох колишніх митників винними в одержанні неправомірної вигоди.

У червні 2023-го інспектори Черкаської митниці отримали 1250 доларів за покривання заниження вартості при розмитненні 25 автомобілів, ввезених із-за кордону. Інспектори пообіцяли скласти документи, що в діях декларанта не вбачається ознак правопорушень, щоб він уникнув штрафу.

Передача хабаря відбулася в машині — митник відкрив підлокітник і співрозмовник поклав туди гроші.

Обидва підсудні заперечували свою вину. Один із них повідомив, поїхав на зустріч, бо чоловік нібито мав принести документи. Раніше співрозмовник сказав, що може надати «спонсорську допомогу» в сумі 50 доларів за кожний розмитнений автомобіль, але він, нібито, сприйняв це як жарт. Потім він бачив, що передаються долари США, але сам до кінця не розумів, навіщо узяв ці кошти.

Другий обвинувачений розповідав, що колега підвозив його з обідньої перерви, але по дорозі на роботу вони ще зустрілися із чоловіком, який мав передати якісь документи. Останній сів у машину біля водія і поклав щось у підлокітник зі словами «Щоб все було добре». Коли співрозмовник пішов, напарник розповів, що сталося і він, нібито, порадив його такими речами не займатися і переконав повернути гроші, але далі їх затримали.

Читайте по темі: Ексчиновника засудили на 5 років за хабарництво

Із протоколу за результатами негласної слідчої (розшукової) дії вбачається, що обидва митники перебували в машині з чоловіком, який приніс гроші, і обидва вступали в діалог. Наприкінці зустрічі чоловік поклав гроші в підлокітник і запропонував перерахувати їх. Але один із митників відповів: «Ми довіряємо. Кладіть». Далі митник повідомив, що питань зі сторони аудиту не буде, вони попрощалися і розійшлися.

Однак версія захисту суд не переконала. Із матеріалів НСРД видно, що обвинувачені разом на автомобілі приїхали на автозаправку, за містом, на значній відстані від місця їх роботи. Обидва митники спілкувалися із чоловіком щодо неподання документів з приводу порушень при розмитненні 25 автомобілів. При цьому один із обвинувачених пояснив, що «вони напишуть в Департамент, що недоцільно направляти», що «все на довірі ми гарантуємо», а другий не висловив будь-яких заперечень щодо та лише запитав у співрозмовника, що він робитиме з іншими 18 автомобілями. Під час передачі коштів жоден із митників не висловив заперечень ні словесно, ані дієво (наприклад, вийшовши з автомобіля).

Захисники доводили, що інспектори митниці, начебто не мали повноважень на притягнення інших осіб до адміністративної відповідальності. Тому один із адвокатів припустив, що дії його клієнта можна кваліфікувати лише як шахрайство.

Стосовно одного з найголовніших аргументів сторони захисту про відсутність у обвинувачених повноважень щодо складання матеріалів з приводу притягнення осіб до адміністративної відповідальності за порушення митних правил, суд зазначає наступне.

Але з посадових інструкцій обвинувачених вбачається, що вони як інспектори сектору проведення митного аудиту Черкаської митниці мали повноваження взаємодіяти у межах компетенції із іншими структурними підрозділами Черкаської митниці, аналізувати матеріали перевірки та ін. Тому, як вважає суд, обвинувачені могли вжити заходів з приводу недостовірного, поверхневого, неповного аналізу матеріалів про порушення митного законодавства під час розмитнення автомобілів, внаслідок чого в іншого структурного підрозділу митного органу не виникло би підстав для складання матеріалів з приводу притягнення декларанта до відповідальності за порушення митних правил. Саме про це йшла мова під час зустрічі обвинувачених на АЗС, коли один з інспекторів митниці сказав: «Ми напишемо в департамент, що недоцільно направляти у зв`язку з тим, що малий відсоток буде».

Обвинувачених засудили до 5 років позбавлення волі із конфіскацією майна і забороною на 2 років обіймати посади у правоохоронних органах. Вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений.

Сторінка для друку

Читайте по темі:

У Чернігові підприємець намагався поставити прикордонникам неякісні продукти
У кошторис Меморіалу почесних поховань у Кривому розі за 80 млн заклали матеріали по завищених в 4 рази цінах
У Харкові затримано адвоката, який організував втечу військовозобов’язаних з України
СБУ затримала ексзаступницю голови Волинської ОВА Мирославу Якимчук за переправлення ухилянтів
Прокуратура запобігла незаконному витрачанню понад 56 млн гривень у Кураховому
На Львівщині військовий отримав підозру за нестачу 24,7 тонн пального
Ексслужбовця Львівської митниці підозрюють у сприянні контрабанді на 15 млн гривень
У Києві судитимуть депутата за вимагання хабаря
Побиття ветерана ЗСУ у Смілі: фігуранту повідомили про підозру та оголосили в розшук
Тиврівський райсуд очолив засуджений за корупцію суддя Ігор Ратушняк

Коментарі:

comments powered by Disqus